Památník Maxe Švabinského v Kroměříži přibližuje dílo jednoho z našich největších malířů

8. říjen 2023

Kroměříž ve Zlínském kraji je rodným městem velkého českého malíře Maxe Švabinského. Narodil se zde v roce 1873. Svá první díla vystavil v deseti letech ve výloze kroměřížské lékárny. Později se stal světově uznávaným malířem. Místem, které dnes ukrývá spoustu jeho děl, je Památník Maxe Švabinského v Muzeu Kroměřížska na Velkém náměstí.

V památníku se můžete projít šesti výstavními sály, které odrážejí sedm desetiletí tvorby slavného malíře. K vidění je i několik jeho stěžejních děl. Patří k nim třeba obrazy Ateliér nebo Růžový portrét. Památník přibližuje i Švabinského život, včetně jeho osudových žen. První byla manželka Ella Švabinská, další pak jeho druhá žena Anna Vejrychová. A také adoptovaná dcera Zuzana.

Mezi obrazy a grafickými listy si v Památníku Maxe Švabinského můžete prohlédnout například tak zvaný český Slavín významných osobností naší kultury, vědy i politiky s portréty prezidenta Masaryka, Františka Palackého, Bedřicha Smetany a řady dalších, včetně barevné litografie baronky Sidonie Nádherné, což byla jedna z múz a lásek Maxe Švabinského.

Milovníky numismatiky jistě zaujme sbírka bankovek a poštovních známek, třeba bankovky prvorepublikové, které patří mezi nejkrásnější evropská platidla: stokoruna a tisícikoruna s vyobrazením Františka Palackého a samozřejmě Tomáše Garrigua Masaryka. Švabinský je také autorem série našich nejkrásnějších známek.

Rajská sonáta, Max Švabinský

V Kroměříži se pak můžete vydat i po dalších stopách Maxe Švabinského. Objevíte například kamenný stůl v Podzámecké zahradě, kde Švabinský jako mladý často tvořil a potom ho v pozdním věku ztvárnil na jednom ze svých grafických listů. Uvidíte i Švabinského rodný dům v Jánské ulici, na kterém je umístěna pamětní deska. Jedním z nejzajímavějších míst je pak areál octárny, kde rodina Švabinských bydlela a kde jsou dnes umístěny čtyři mozaikové lunety, které Max Švabinský původně vytvořil pro Národní divadlo.

Spustit audio