Pampeliška je léčivá, zlepšuje trávení a pomůže žlučníku i játrům

Na jaře s radostí používáme v kuchyni i jarní bylinky a květiny. Jednou z nich je i pampeliška. V anglickém názvu zaznívá její anglické jméno ze 17. století – „piss a bed“, které naznačuje noční pomočování. Angličané ji dnes říkají „lví zub“, podle zoubkovaných listů.

Pampeliška je vlastně jedlý plevel – příbuzný čekance. Dnes se ve Flandrech dokonce vyšlechtily i bílé pampelišky, jsou sladší a říkají jim tam „mnichův plnovous“. Planá pampeliška zůstává i dnes hořká.


Pampelišky se na jaře sbírají i proto, že se z jejích květů dělá:

a) pampeliškový med – SMS ve tvaru POCHOUTKY A
b) pampeliškový olej – SMS ve tvaru POCHOUTKY B

Za odpověď připište ještě své jméno a celou adresu. SMS odešlete na číslo 90 011 04. Cena SMS jsou 4 Kč vč. DPH.

Soutěžíme o roční předplatné časopisu Gurmet a knihu 75 klasických receptů, česká a slovenská kuchařka.

Soutěžíme do úterní půlnoci – 21. dubna 2015!

Kompletní pravidla SMS soutěže najdete zde.