Pán prstenů z Jižní Moravy. Vinaři z Vrbice mají sklepy připomínající domky hobitů

12. listopad 2018
Česko – země neznámá

Vrbice na Břeclavsku na jižní Moravě patří mezi tradiční vinařské vesnice. Ke slávě zdejšího vinařství přispívá také jedna z místních oblastí vinných sklepů. Jsou totiž vyhloubeny v kopci v několika patrech nad sebou.

„U nás máme sklepy ještě z dob novokřtěnců, nejslavnější jsou ale ty novější v lokalitě Stráž. To je nejvyšší kopec ve vesnici a je protkán vinnými sklepy v sedmi patrech nad sebou,“ upřesňuje starosta vrbice František Polášek.

„Sklepy v lokalitě Stráž jsou navíc typické jednotnými kamennými průčelími. Vznikat začaly až po roce 1920 rukou bratří Michnů, kteří tento typ zdobení vchodů do sklepů vymysleli, ostatní se toho chytili a postupně svoje sklepy upravili stejně,“ dodává místostarosta Tomáš Bílek.

Turistické příručky i články v novinách často přirovnávají místní sklepy k domečkům hobitů. „Dokonce mi někdo v nadsázce říkal, že měli Pána prstenů natáčet u nás, že by filmaři mohli ušetřit velké peníze. Nám srovnávání samozřejmě nevadí,“ říká s úsměvem starosta Polášek.

Sklepy ve Vrbici leží v sedmi patrech nad sebou

Vinné sklepy ve Vrbici jsou častým cílem turistů, oblíbené jsou hlavně u těch, kteří brázdí region na jízdních kolech. Na rovinatém Břeclavsku jsou totiž kopečky vzácné a Vrbice je vlastně nejvyšším místem celého okresu. „Je to k nám ze všech stran do kopce. Pro toho, kdo je zvyklý jezdit v horských oblastech, je to ale pořád projížďka růžovým sadem,“ doplňuje místostarosta Bílek.

autor: hon
Spustit audio