Páteční Noční linka: Pamatujete zimy plné sněhu?

14. leden 2022

Pamatujete časy, kdy bylo sněhu, že jsme nevěděli kam s ním? Pamatujete na metrové sněhové bariéry? Jak jste si užívali zimu jako děti? Uvízli jste někdy kvůli sněhové kalamitě v autě, vlaku, nedostali se do zaměstnání? Pamatujete uhelné prázdniny? Vyhovuje vám současná zima?

Víte, kdy byla u nás zaznamenána vůbec největší sněhová pokrývka? V zimě roku 1911 sníh zasypal Lysou horu v Moravskoslezských Beskydech, kde napadalo neuvěřitelných 491 centimetrů sněhu.

Generace Husákových dětí si ze svého dětství dobře vzpomíná na další zimní rekord, jímž bylo prudké ochlazení na Silvestra 1978. V noci z 31. prosince 1978 na 1. ledna 1979 se k nám přes Krušné hory převalila vlna extrémně studeného arktického vzduchu a teplota klesla během pár hodin z více než 10 stupňů nad nulou až k dvacetistupňovému mrazu. Zamrzlo uhlí u elektráren a ve vagonech, takže na řadě míst hrozilo, že nebude čím topit. Potíže měly i samotné povrchové hnědouhelné doly, kde v důsledku mrazu praskaly pásové dopravníky a zamrzaly těžební stroje. Mráz také trhal železniční koleje a kvůli ledu se nedaly přehazovat výhybky. Energeticky náročné provozy jako hutě přešly na omezený provoz, podniky s pracovní dobou od šesti zavedly ranní nástup až v osm, aby ušetřily energii. Pro děti mělo nenadálé ochlazení zajímavý dopad v podobě takzvaných uhelných prázdnin, které se z původního jednoho týdne protáhly na téměř celý leden.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.