Pátek: Lež má krátké nohy

29. prosinec 2017

Zkuste se, přátelé, přiznat – lhali jste někdy? Říká se, že člověk má raději říkat pravdu než lhát, a to nejen kvůli morálce, ale hlavně kvůli tomu, že si nemusí pamatovat, co a kdy někomu řekl. Co říkáte, platí tahle varianta? A co milosrdná lež?

Kdy má člověk právo na milosrdnou lež? Lhali jste někdy někomu blízkému proto, aby se netrápil? Co si budeme povídat, lhali jsme jistě v životě mnohokrát... Přiznám se, že i já. Lhala jsem kdysi rodičům, že jsem ztratila žákovskou knížku, ve které jsem měla špatnou známku. Stejně to na mě prasklo a ještě dnes si vzpomínám na ten mazec.

A milosrdná lež? Taky jsem ji použila. Moje vdaná kamarádka se zamilovala a podváděla svého muže. Zavolal mi s tím, že by se mnou potřeboval mluvit. Samozřejmě jsem věděla o čem. I zeptala jsem se kamarádky, co říct. Je si opravdu jistá mimomanželským vztahem, nebo se mám pokusit manžela přesvědčit ho o tom, že se mýlí? Rozhodla se pro manželství a věřte, že já na tu dávnou debatu s jejím mužem nikdy nezapomenu. Lhala jsem, jako když tiskne a povedlo se – žijí dodnes ve spokojeném manželství.

A co vaše lhaní, kdy a proč jste se dopustili lhaní?

autor: Marcela Vandrová
Spustit audio