Pátek: Nejlepší rada v životě

10. červenec 2015

Úvodní otázky: Vybavíte si při jaké příležitosti jste si nechali opravdu dobře poradit? A kdo vám tak dobře poradil? Čeho se rada týkala? Jste schopni si nechat dobře poradit a nebo se řídíte heslem, člověče pomoz si sám?

Dobrá rada nad zlato, to je populární rčení. Platí ale skutečně i reálném v životě? Co je lepší - nechat si dobře poradit nebo myslet vlastní hlavou? Většina z nás si už někdy nechala s něčím poradit a věřím, že někdy i dobře, problém je však je najít vhodného rádce - člověka, ke kterému chováme důvěru a který má dostatek životních nebo profesních zkušeností. Vybrat si dobré rádce je možná ještě větší kumšt než si nechat dobře poradit...

autor: David Hamr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.