Petr Korbel - stolní tenista

25. duben 2014

Slavný český hráč stolního tenisu Petr Korbel přišel do Tandemu Jana Rosáka. Prozradil například, jak se dívá na aktuální změny ve svém sportu i na budoucnost českého stolního tenisu.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Dobrý den a příjemnou chvilku u rádia přeje Jan Rosák. V úvodu dnešního Tandemu vám položím jednu zvídavou otázku. Víte, co to je Magnusův jev? Nečekám odpověď, protože je to specifická, těžká záležitost. Magnusův jev je, cituji: "vznik boční síly při obtékání rotujícího tělesa proudícím plynem nebo kapalinou." A proč se vůbec na tohle ptám? Protože právě na tomhle jevu je založen jeden populární sport - stolní tenis. No a v něm jsme v historii hodně znamenali. Československo získalo celkem 29 zlatých medailí z mistrovství světa. A mým hostem v Tandemu je dnes nejlepší hráč historie samostatné České republiky. Mezi světovými stolními tenisty je zejména pozoruhodný jeho bekhendový topspin, hraný se silnou boční falší, nazývaný "čikita". Dnes se s námi projede slavný český hráč Petr Korbel. Vítám vás, dobrý den.

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Dobrý den.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Petra bychom ještě před pár lety stíhali někde ve světě, a to hodně obtížně, ale v současné době hraje opět naštěstí doma, takže to bylo o poznání jednodušší. Dáme si zahrát, tedy dáme si zahrát písničku a pak už rozehrajem s Petrem Korbelem první set.

/ Písnička /

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Slavný český hráč stolního tenisu Petr Korbel je hostem dnešního Tandemu a narodil se v Havířově, to tady mám u vás poznamenáno. Ale o vašem dětství potom už toho moc nevím a zajímá mě, jestlipak tam vždycky tu, tu hlavní roli hrál fakt sport? 

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Tak já si myslím, že jo, že ten sport byl na první místě a to proto, že maminka hrávala kdysi volejbal v Havířově, Slavia Havířov, ten klub se jmenoval, myslím si a otec, ten koketoval s fotbalem, ale víceméně ke stolnímu tenisu mě přivedl právě on, protože potom začal dělat trenéra a jak už to bývá, tak ty ratolesti se většinou vydají tou cestou těch rodičů. Takže mě začal brávat jakoby do, do herny v Havířově a tam jsem k tomu poprvé přičichl.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No, tak stolní tenis, neboli ping pong, jak se tomu říká i mezi znalci, to není nic priorativního, tak jsme hrávali všichni, samozřejmě, ve škole, v družině jsme pinkali. Ale ono je hrát a hrát. Takže pravděpodobně někdo tam byl, kdo vám řekl: Petře, ty musíš tu pálku držet správně takhle a, a byl vám příkladem, protože vždycky je to na nějakým dobrým příkladu.

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Tak ono, když takhle si zavzpomínám nějak, tak táta mě vedl ze začátku k takové sportovní všestrannosti, to znamená, nebyl to jenom ten stolní tenis, byl to fotbal samozřejmě v létě, v zimě hokej, vzpomínám si, že na plavání mě brával, na gymnastiku, šachy jsem dokonce hrával v kroužku, takže nebyl to jenom ten stolní tenis. Já jsem ten týden měl docela pestrý, takže každý den jsem vyplnil nějakým tím sportem a víceméně po tom z toho Havířova, až jsme se přestěhovali do Frýdku - Místku, tak nastala taková ta doba, kdy mi bylo 11 let, ten stolní tenis jsem začal někdy v 6, v 7 a táta řekl, tak jestli chceš dělat něco pořádně, tak už by sis měl rozhodnout, kterou cestou se vydáš a samozřejmě vyhrálo to, že otec byl trenér, navíc my jsme bydleli zhruba 200 metrů od herny, i když ta herna byla situována v tribuně fotbalového stadionu ve stovkách, kde myslím si, že Válcovna Frýdek- Místek ještě hrají do dnes, takže tam ten fotbal, tam taky hrozil svým způsobem, ale možná rozhodla i taková maličkost, že já jsem do té přípravky v tom fotbale chodil a když jsme nastoupili na první náš zápas, tak já jsem chtěl být v útoku dávat góly, útočit a trenér mě šoupnul do zálohy a ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Ajajaj. 

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
... a mně se to teda moc nelíbilo. Takže to potom ovlivnil i jeden, jeden fakt, že jsme nastupovali vlastně k prvnímu mému nějakému utkání, kdy jsem za tu přípravku a hráli jsme s A žáků válcovenským, tenkrát to nebylo na trávě, ale ještě na škváře se hrávalo a my jsme dostali hroznou latu, myslím, že to skončilo 25:1 ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Jejdanene! 

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
... a mně se nelíbilo to, že tam někteří ti kluci dle mého názoru tenkrát nedali úplně do toho všechno, že nechtěli běhat a přeci jenom na tom hřišti je nás tam 10 v poli a jeden brankář a tam jsem si řekl, no, když budu hrát ten stolní tenis, tak tam budu přeci jenom sám za tím stolem, i když jsou i soutěže družstev, ale pokud si to prohraju, tak si to prohraju sám a neprohraju to jednak někomu jinému anebo zase tam nebudu mít někoho, kdo to třeba prohraje pro mě, že, nebo se nesnaží na 100 %.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Ale v tom ping pongu to potom začalo jaksi asi být už vážné. Kdo si vás všimnul tak, že už jste se dostal třeba potom i do juniorské reprezentace? 

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Tenkrát byla jedna výborná věc, a to znamená, že existovala takzvaná střediska vrcholového sportu, střediska vrcholového sportu mládeže a tréninková střediska mládeže. A ta tréninková střediska mládeže, ty se vlastně zaměřovala na tu výchovu těch mladých hráčů. Jedno z těch tréninkových středisek právě bylo v tom Frýdku - Místku, kde i můj táta byl jedním z těch trenérů, byli tam celkově 4 a vždycky jednou, dvakrát za měsíc z Ostravy, z Vítkovic jezdil nějaký ten hlavní trenér z toho vrcholového střediska, jednak na kontrolu, podívat se, jak, jak to tam běží, jak se trénuje, jaký mají, já nevím, systém a tak dále a tam si mě vlastně všimli a později potom z toho tréninkového střediska mládeže nejenom já, ale i ostatní nějací kluci jsme přecházeli potom do toho střediska vrcholového sportu. A tam už, pokud je tam to slovíčko vrcholový sport, už teda to byl dryl a trénovalo se každý den, někdy i dvakrát denně, ale zase na druhou stranu byla tam celkové jakoby zabezpečení, od, od stravy, já jsem tam začal chodit na gymnázium sportovní a mohl jsem se věnovat potom tomu stolnímu tenisu denně. 

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
A věnoval se mu Petr Korbel opravdu natolik, že v 88. roce se stal dokonce juniorským mistrem Evropy. 

/ Písnička /

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Povídám si s Petrem Korbelem, slavným českým hráčem stolního tenisu, který když stojí v reprezentačním dresu, tak vedle něj jsou samí, nebo skoro samí rodilí Češi. Ale není tomu tak ve všech týmech. To už takhle stojí Rakušan a vedle něj stojí Číňan. Co tomu říkáte, že spoustu evropských zemí reprezentují Číňani a Korejci? 

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Je to takové bych řekl dvojsečné. Na jednu stranu samozřejmě, když já jsem vlastně začal hrávat v reprezentaci, to bylo koncem 80. let, tak tenkrát ta situace ještě taková nebyla. Nicméně když jste nakousl zrovna ty Rakušáky, tak zrovna tenkrát tam dva Číňani skutečně přišli a vlastně do té doby Rakušáci řekl bych byli průměr, možná podprůměr v Evropě, ale pokud, když si vzali ty, ty Číňany, tak jednak samozřejmě stoupla síla toho mančaftu, všichni se na to dívali tak, jako, že to úplně není v pořádku, ale zase na druhou stranu hodně to pomohlo výkonnostně hlavně těm Rakušanům, těm rodilým ano, oni se naučili na nich hrát. Oni s nimi trénovali, učili se nové jakoby metody, nové tréninkové prvky, teď, jestli si vzpomínám dobře, tak oba dva hráli ještě tužkovým držením rakety a měli sendviče, to znamená potah, který má vroubky ven, není hladký, ale je vroubkovaný, což zase, když se podívám zpátky, tak v té Evropě nikdo s takovými potahy nehrál jako ani tužkově. To opravdu byli jenom ti Asiaté. Takže oni se naučili jednak i hrát proti tady tomu to stylu. No a samozřejmě potom vznikla taková vlna, jestli si vzpomínám, za Anglii začal hrát taky Číňan, no a takhle se to začlo jak, jakoby praktikovat, nicméně zase na druhou stranu to pomohlo i těm všem Evropanům, jo, že jsme se naučili hrát na tady ty styly a vlastně tu hegemonii těch Číňanů nebo Asiatů potom narušili Švédové v 89., je poprvé porazili na mistrovství světa a já si dovolím tvrdit, že potom vlastně byl to takový i ten kik, nebo takový start pro ty Evropany, začli věřit tomu, že ti Číňani se dají porazit a vznikla docela dost silná taková generace, když bych řekl hráči narození v ročnících 67-72. Tady těch 5, 6 let. A skutečně tenkrát od, od dob toho konce 80. let, 90. roky a do poloviny dalšího desetiletí, tak ta Evropa nejen, že byla konkurence schopná, těm Číňanům a Asiatům, ale myslím si, že i trošku byla lepší.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Ale u nás, čím to je, že pořád nemáme žádný Číňany, nemáme peníze, nebo co? 

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Já si myslím, že to nestojí úplně jenom na penězích. Spíš je to tak, že ti Číňané, nebo ti Asiaté, kteří jsou skutečně dobří a tvoří jakoby páteř té reprezentace vlastní, tak ti jsou zavřeni, ať už je v Číně, v Korei, Japonsku a prostě hrají za tu svoji zem. A pak oni tam mají hlavně v Číně takové ty jejich lágry se dá říct, kde jsou schopni potom dokonce i jakoby naklonovat v uvozovkách řečeno ty nejlepší Evropany nebo hráče, kteří jim škodí, nebo proti kterým se jim nehraje úplně nejlépe, takže to znamená, že oni mají obrovskou skupinu, tu páteř tvoří nějakých 10 hráčů a pak mají dalších 20, kteří jsou tam s nima v Číně, v Pekingu zavření a tam pořád trénují. A tady těch dalších 20 taky nemá ještě šanci vůbec, oni je nepustí ven hrát za nějaké jiné nároďáky, nebo dokonce ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Čili ani za Čínu, ale ani, ani za nikoho jiného.

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Ne, ne, ne. Což zase je, je to zase z druhé strany, když se na to podívám jako hráč a měl bych být zrovna já mezi těmi 20 a neměl bych šanci třeba hrát nějaké turnaje, protože jsem tam zavřený v tom lágru a sloužím, tak bych byl taky rád, kdybych dostal tu šanci, nemohl jít hrát třeba za jiný nároďák. 

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Hm, no, tak vidíte, takové věci člověk vůbec netuší, když vidí potom, že třeba, jestli se nepletu na posledním mistrovství Evropy bylo ve čtvrtfinále 7 Číňanek a 1 Evropanka. Si, sice v dresech jiných zemí, ale ...

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Taky, ale pozor, my se na toto téma strašně hodně bavíme a holky trošku brečí. Částečně je chápu, těch Číňanek je tam až moc, je to i špatné pro diváky, protože chtějí radši vidět evropské hráčky, anebo takový mix, že hrají proti sobě. Ale ne, aby hráli dvě Číňanky proti, ty, ty zápasy jsou nudné. I pro mě jako pro fajnšmekra, když se chci jít podívat na pinec, tak se mi to nelíbí. Ale za na druhou stranu, přiznejme si jednu věc, že v chlapech se tohle to neděje v Evropě a přesto jsou tam taky takoví ti vysloužilí Číňané a to jsou vlastně Číňanky, které mají, já nevím 35-40 let, jo a ty holky, si myslím, že pokud by do toho šláply a trénovaly víc, tak je budou porážet taky. 

/ Písnička /

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Říkal jsem už, že Československo získalo celkem 29 zlatých medailí z mistrovství světa, ale potom českým nejlepším hráčem historie, a to vloni při takové hezké události, byl vyhlášen Petr Korbel, a to nepochybně za své velké úspěch, jak už jsem tady říkal: juniorský mistr Evropy, bronzový z mistrovství světa v 91. v družstvech, na mistrovství Evropy ve, v roce 2000 třetí ve dvouhře, i v družstvech dokonce třikrát, mnohonásobný mistr Československa, České republiky tedy ve dvouhře i čtyřhře a taky pětinásobný vítěz německé Bundesligy. K tomu jsem se teď chtěl dostat, protože vy jste v posledních 20 sezónách hrál tuším 18 v cizině, viďte? 

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
No, možná i více. Ale takhle nějak to číslo bude sedět.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
A jak to vypadá hrát takhle tu Bundesligu? Je ta úroveň třeba o hodně lepší než u nás, nebo je to jenom tím, že jaksi jsou tam peníze samozřejmě? 

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Samozřejmě peníze hrají svoji podstatnou roli ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Tak to tuší každý, ano. 

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
... a to nejen teď neříkám jenom, co se týče platů hráčů, ale je to i v ostatních ligách a já bych to třeba porovnal, že jo, máme NHL v hokeji, tam jsou nejlepší hráči na světě, ve fotbale to samé, jo ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
To bude Bundesliga, jo, jo ...

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
... německá taky liga momentálně si myslím, že je nejlepší i co do vyrovnanosti a ta Bundesliga vlastně stoupla na popularitě hodně po roce 89, kdy v Dortmundu bylo mistrovství světa a tam se dvou Němcům Roskopfovi s Fecnerem podařilo získat titul ve čtyřhře a tam nastal takový boom. Ale ono obecně ti Němci, já si myslím, že chodí na všechny sporty, ať je to třeba házená, nebo biatlon momentálně, skoky na lyžích, fotbal nemluvě, hokej, jo, já jsem taky občas si zašel na hokej, když jsem třeba byl v Düseldorfu, na ten stolní tenis, teď bylo mistrovství Německa minulý víkend, 3 tisíce lidí v hale, takže jednak ty lidi jsou naučení chodit na sport, ale ať se vrátím k té Bundeslize, od toho roku 89 opravdu tam stoupla absolutně ta popularita a celkově si myslím, když se stal stolní tenis jakoby olympijským sportem v roce 88 poprvé, tak všechny tady ty státy na Západě začly hodně investovat, to znamená hlavně do trenérů. Čili přicházeli, já nevím, trenéři z Chorvatska, i pár Čechů tam bylo, Číňani, začlo se strašně moc trénovat a ti Němci do toho opravdu šlápli, navíc měli podpořeno tady tím úspěchem v 89., navíc to bylo doma, jo, popularita stoupla, přišli tam Švédové, Švédové tenkrát porazili ty Číňany, já už jsem tady vzpomínal v tom 89, takže ti přišli taky do Německa a hráli. Takže to, ta liga dostala jednak popularitu těmi úspěch, ale hlavně tím, že ti hráči tam přišli, stoupla ta síla té Bundesligy a teď najednou začal to být takový mýtus a všichni ti hráči v Evropě si říkali, jé, bych chtěl hrát taky jednou tu Bundesligu, já bych se tam chtěl dostat. A myslím, že první úplně byl Milan Orlovský tenkrát, když ještě to bylo za, za totality, ale dostal se tam, hrál v Bayreuthu, takže zase jsem viděl, dostal se tam Čech, proč bych se tam nemohl dostat já, že. 

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Hm, no jasně. Do kolika let se dá hrát takhle opravdu špičkově? 

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Všechno je to spojeno se zdravím samozřejmě. Máme štěstí, že ta dneska to zdravotnictví už je zase někde jinde. Takže takové ty, já nevím, meniskusy a tak dále, se, se léčí daleko rychleji. Já si myslím, že pokud ten, ten sportovec zůstane zdravý, tak je to i příklad Jardy Jágra, že je mu 40, mně taky je 42, sice já už tu výkonnost nemám takovou, ale do těch, do těch 40, určitě výjimky jsou a dá se hrát, pokud to zdraví vydrží, tak si myslím, že to jde.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
To já si myslím, že se zbytečně podceňujete, ještě i zvládnete i samozřejmě naši i mezinárodní úroveň ...

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Ale jo, ale to tělo už neregeneruje tak, jak by mělo, no, už, už cítím všechno, špat..., horší postel, cestování a tak dále, no.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Já se pamatuju, že jsem kdysi viděl, no, to bylo možná někdy v 60., v 70. letech vystoupení Harlem Globetrotters a spolu s nimi hráli dva stolní tenisté, jeden tuš..., tuším, že to byl Angličan a jeden Číňan a předváděli fantastické věci. Existuje něco takového jako lední revue pro, pro ...

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Exhibici myslíte? 

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
... ano exhibice ano, ano ... 

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Samozřejmě, existuje. Dokonce začali s tím Francouzi, Secretin, to si myslím, že bude známé jméno ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Určitě, ten, ten hrával s Orlowskim ...

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
... ano, ano s Milanem hrával, hrával se svým partnerem, nějaký Vincent Purkart, ale bohužel už dneska není mezi náma, myslím toho Purkarta, takže už nehrají, ale momentálně nejlepší show, kdo co předvádí, tak jsou naši borci Orlowski s Panským. 

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Hm, to jsem taky viděl. Dělají neuvěřitelné kusy ...

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
A Jindra, Jindra Panský ten má v sobě nějakou gymnastickou krev trošku, že jo, jeho, jeho žena je bývalá moderní gymnastka, reprezentantka a jeho syn je úspěšný reprezentant v gymnastice, takže Jindra ten tam předvádí hvězdy a, a různé takové gymnastické prvky ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Kolik je Jindrovi Panskýmu? 

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
... no, Jindrovi, tomu je 50, přes 50.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No, vidíte tak do 50.

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
A Milan ten, Milan oslavil loni 60, ale oni jsou oba dva fit, jsou oba dva fit, takže oni tady ty mají docela dost těch exhibicí a navíc ještě oni procestovali celý svět tady těma exhibicema. I byli snad pro šejky hráli a na Novém Zélandě a, na Havaji dokonce, no všude. Stolní tenis se hraje všude.

/ Písnička /

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Ještě jsem asi neviděl žádného stolního tenistu, že by hrál se sluchátky na uších, ale nepochybně takhle ve chvílích soustředění si možná i stolní tenista dá sluchátka, do toho příjemnou muziku, když relaxuje. Děláte to taky, Petře? 

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Teď už tolik ne. Ale dřív jsem to dělával. Třeba na cestě, já nevím, z hotelu do haly, tak se jelo autobusem, tak, ale dneska i ti mladší, jsou ty iPady a já nevím, co všechno možné, tak vídávám to často.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No, mám takový pocit, že tam asi dost často zněla vaše oblíbená skupina U2.

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Určitě. 

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No, no, no ...

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Určitě U2 je moje jednička, by se dalo říct, co se týče skupin a dokonce vlastním všechny jejich alba, tak ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No tak, takže ...

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
... to hovoří za všechno.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
To hovoří opravdu za všechno. Říkal jste, že to je vaše jednička. Vy jste v podstatě dlouhodobá česká jednička, tak co kdybychom si dali One, tedy Jedničku skladbu ...

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Souhlasím. Proč ne? Určitě to ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
To se nám bude hezky rýmovat.

/ Písnička /

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Posloucháte Tandem a skupina U2 zahrála na přání Petra Korbela, mého dnešního hosta, který se po létech působení v zahraničí vrátil před 2 lety? Zpátky do České republiky a začal hrát opět českou extraligu, a to v takovém městě, kde by to asi málokdo čekal, ale nakonec je to docela logické. V Havlíčkově Brodě. Vy jste, to jsem si přečetl, spolu s ostatními tedy těmi, kteří ten tým zakládali, jste si říkali, že byste se chtěli v té extralize zabydlet, ale vy jste byli hned na stupních vítězů. Jestli se nepletu, viďte, v prvním roce? 

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Podařilo se nám, ano, dojít do semifinále, takže takový docela ostrý start, ale ono pokud se, já nevím, znalec stolního tenisu podíval na ty soupisky před sezonou, tak věděl, že ta skladba našeho týmu tak silná, že budeme schopni o ty přední příčky hrát.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Takže, kdo tam hraje kromě vás ještě? 

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
My jsme teď trošku se pozměnili. Takže momentálně se mnou hraje Pavel Širůček, což v mých očích momentálně je jedna z hodně velkých nadějí českého stolního tenisu, takže já mu šlapu na paty a, a nutím ho k tomu, aby opravdu se tím pilířem a tím lídrem toho našeho nároďáku stal, pak je tam Pepa Šimončík, který je bývalý reprezentant, který se mnou hrál v mančaftu na mistrovství Evropy v Ostravě v roce 2010, tam se nám dařilo, bylo jsme třetí a bez Pepy by to nedopadlo, protože on vyhrál dost důležitá utkání. Pak je tam moje maličkost, takže my tři tvoříme takovou tu páteř a v záloze máme Honzu Hrnčiříka ještě, který může naskočit, protože my hrajeme systémem tři proti třem.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Hraje se tři singly a potom nějaké debly? 

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Ne, hraje se trošičku jinak. Hraje se samozřejmě do 4 vyhraných bodů, to znamená, pokud je po 4 singlech 4:0, tak je konec, ale může se stát, že to utkání skončí i remízou, to znamená 3:3, je za námi 6 utkání, 6 singlů, to je v té normální sezoně v té základní části a teď už začalo play off a pokud skončí utkání 3:3, tak pak nastává ta situace, že se hraje debl, to sedmé utkání.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Ahá, takhle. No, ono se ve stolním tenise hodně měnilo jako v málokterém sportu pravidla taky ...

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Hlavně pravidla, systémy, takže my už samotní hráči máme v tom guláš a není to dobře. Já jsem jeden z těch kritiků, protože to přirovnávám k tomu, že dejme tomu, já nevím, tak u nás se bude hrát fotbal 90 minut, v Německu se bude hrát 80 minut, ve Španělsku 65 a, a bude hrát 13 hráčů, jo, takhle, kdybych to přirovnal, takže mistrovství světa se hraje jinak, Bundesliga se hrála jinak, u nás liga se hraje jinak, mistrovství Evropy jinak, evropská liga, katastrofa. 

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Vy jste určitě začínal s ping pongem když se hrálo do 21 ...

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Ano. 

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
... hrálo se na 3 vítězné sety, dneska se hraje do 11 vlastně a hraje se na 4 vítězné sety? 

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Tři nebo čtyři, no. 

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Tři nebo čtyři, je v tom binec teda. Teď střídalo se po pěti míčcích, teď se střídá po dvou. Změnila se velikost míčku, teď se bude dokonce měnit kvalita míčku, jak jsem zjistil ...

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Materiál ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Materiál, ano, už nebude celuloid ...

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Materiál se bude měnit, ano, nebude celuloid a teď musím trošičku vlastně vzít do ochrany mezinárodní federaci, protože ta vždycky byla zodpovědna za ty všechny změny, ale momentálně tady za tuto nemůže, protože celuloid jako takový, tak ten materiál bude zakázaný a nesmí se z celuloidu nic vyrábět, protože je to strašně veliká hořlavina a hlavně letecké společnosti nebo i přepravní společnosti nechtějí tento materiál převážet z důvodu té, to hořlavosti. A to znamená, že bohužel to teda trefilo nás jako sport, protože naše míčky jsou z celuloidu a druhá věc, co jsem se dozvěděl, tak z celuloidu, a to asi málokdo kdo ví, jsou trsátka na kytaru, takže ty budou ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Jejda, to nevím.

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
... muset být taky nahrazený ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Já myslel, že jsou z Trabantů ...

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
No, taky bakelit, no, ale tentokrát za to prostě mezinárodní federace nemůže a momentálně se ani neví, jestli se stihne ten termín 1. 7. letos, kdy by se mělo začít hrát s těmi novými míčky ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Už jste to zkoušel s novým míčkem? 

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Zkoušel jsem to, a je to, musím říct, teda úplně nový sport. 

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Vážně? Tak velká změna? 

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Změna je to hlavně v tom, že ten míček lítá víc napřímo, takže pro hráče, kteří třeba byli zvyklí hrát na větší rotaci ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
"Čikitu" ...

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
... "čikitu" anebo, já mezi ně patřím, bohužel, protože já rád hraju na rotaci a je to moje zbraň, tak v tom míčku novém už tolik rotace nebude. Čili teď jedině otázka, že by různé firmy, co vyrábí potahy, na stolní tenis ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Se tomu přizpůsobily, že? 

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
... tak vymyslí něco, aby, aby ta rotace zase přišla zpátky, ale jinak teď momentálně s těmi potahy, se kterými se hraje, tak ty tomu míčku novému takovou velkou rotaci jako s těmi celuloidovými neudělají.

/ Písnička /

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Povídali jsme si tady s Petrem Korbelem o změnách v pravidlech, komu budou spíš vyhovovat, komu nebudou vyhovovat, vypadá to, že Číňani zase budou trošičku ve výhodě, ale taky jste říkal, že se bude muset vymyslet něco i v systému potahů, aby opět ten, ten míček mohl jaksi do těch zákrut, do těch "čikit", ale ...

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Do těch, do těch rotací, no. 

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
... vy na tom taky přímo spolupracujete, nebo jste spolupracoval na vývoji takové pálky, která se pod vaším jménem dokonce vyrábí.

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Dřevo, dřevo by se dalo říct. Já jsem svoji celou kariéru mám smlouvu s jednou japonskou firmou, ti se o mě starají, co se týče materiálu a tenkrát vlastně v těch začátcích, kdy já jsem začal mít smlouvu s nimi, jako svoji osobní smlouvu, tak měli dřeva, protože u nás se lepí ty potahy na to dřevo a měli různé názvy, takže já jsem přišel svým způsobem za šéfem té firmy s myšlenkou, proč, proč tam nedají třeba jména nějakých hráčů, aby se ti fanoušci, nebo i diváci, když se vám nějaký hráč líbil, tak se můžete lépe indetifikovat s ním, že jo ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Jistě, na tenisových raketách to je běžně úplně. 

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Tak, tak přesně, takže oni to začli takhle dělat a potom nastala taková doba, kdy už jsem pronikl do té evropské světové špičky a řekli si, hm, my bychom mohli využít Petrovo jméno třeba na nějaký marketing a hlavně v České republice, nebo v Československu a začla se vyrábět vlastně pálka, nebo to dřevo pod mým jménem, když to bylo to dřevo, se kterým já jsem hrál před tím, akorát se změnilo to sklíčko, které se zasazuje nebo lepí na to držátko a tam, tam bylo moje jméno.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Řekněte, to je taková věda vymyslet to nejsprávnější dřevo pro pálku? 

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Je to hodně individuelní. Těch dřev je spousta, je to obrovská široká škála. Teď jsou různé, já nevím, může být z jednoho kusu, nebo ze 3 dýh, z 5 dýh, až ze 7 dýh, dneska co máme, plus dávají se do toho různé vložky, karbonové, fibrglass, cliper, který potom ovlivní rychlost toho dřeva. No a teď záleží jako se udělá skladba některá dřeva k sobě dobře pasují, některá zase se hůř, no a pak se to různě testuje, protože to dřevo by mělo mít třeba určitou rychlost, ale hlavně by mělo mít nějaký cit, aby to nebylo úplně jak poleno. Jo, protože potom se to špatně ovládá a v té rychlosti, kterou my musíme stíhat a v těch falších, tak potřebuje někdy, když to člověk neoběhne těma nohama, nebo nestačí, aby to ta raketa za nás zahrála, jo. Takže ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Z jakého dřeva nejvíce, z jakých stromů se to nejvíc dělá?

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
No, já, moje, ta moje raketa je z kota a limba, je to kombinace. Ta vnitřní deska ta je z limby a na okrajích je koto. Teď nevím, jaký je to, jak je to v překladu ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Taky přemejšlím, co je koto ...

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Koto je nějaký ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Je to něco, co roste u nás? 

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
No, já si myslím, že koto, myslím, že ne, ale limba ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Borovice? 

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
... jo, jo! Máte pravdu. Borovice. A většinou se používají dřeva z Afriky. A teď zase další alchymie přijde k tomu, záleží kde ten strom zrovna je, jestli je na okraji toho lesa, anebo jestli je uvnitř ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Vážně? 

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Ano, jo, kolik hodin třeba na to svítí sluníčko, to všecko má vliv a potom třeba je, jedno to dřevo, já jsem měl tu možnost se podívat v Japonsku ve fabrice té firmy, vyvalil jsem oči, jaká je to technologie a jaká alchymie a strašně mě to zajímalo a bylo to perfektní, byl jsem tam půl dne a na všechno možný jsem se vyptával a hodně zajímavé to bylo, tak dokonce jedno dřevo, které se jmenuje kriseil, je to nějaké extra, má docela dost velkou vlhkost, takže je ve speciálním dalo by se říct skleníku, něco takového ze skla, vevnitř, kde se udržuje stálá teplota 23 stupňů Celsia a je tam rok, aby ta vlhkost vyšla ven. Ta voda, kdyby tam zůstala, tak víte, co se stane se dřevem, když je na, na světle, že a je tam v tom voda, no, tak se ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Shnije ...

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
... zkroutí, zkroutí, shnije a všechno možné. Takže až takhle daleko to mají promakané, no. 

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
To je věda, to je věda. Co míček? /nesrozumitelné/ nebo s jinýho materiálu? Ale raketa, z čeho je? Respektive, říká se raketa nebo pálka? 

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Obojí. 

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Obojí je bratelné. 

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Jo, je v pohodě. 

/ Písnička /

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Posloucháte Tandem, to jsme tu ještě s Petrem Korbelem neprobrali všechnu tu alchymii, která souvisí s tím, aby stolní tenista hrál opravdu na špičkové úrovni, protože nejenom jeho kondice, jeho umění, ale materiál taky pracuje ...

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Materiál, samozřejmě, hraje podstatnou roli ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
... potahy a ...

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
No, no. 

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No, ale já bych se chtěl zeptat samozřejmě i na další věci. Co vás, Petře, kromě stolního tenisu, neboli ping pongu zajímá? Vím, že jste ženatý, máte dceru? 

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Ženatý už nejsem, už jsem rozvedený přes rok ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Aha? 

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
... dceru mám pořád, se kterou mám samozřejmě kontakt, i s bývalou ženou máme normální vztah, jako všechno v pohodě. 

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Co dělá dcera? Hraje taky? 

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Dcera bohužel nehraje, nebo bohužel, ona k tomu přičichla, hrála ze začátku, myslím si, že měla i nějaké vlohy docela i cit, ale tím, že já jsem pořád někde lítal a vlastně ze začátku ony se mnou bydleli v hraničí, ale potom žena trošku jako by bývala si prosadila takhle svou, že chce, aby dcerka vyrůstala tady a začla chodit do školy tady, takže já jsem potom ještě hrál v zahraničí, oni už, už byly tady, už jsme se vídávali méně, a to nebylo úplně nejlepší, takže ona vlastně tím, že já jsem na ni neměl tolik času, tak bývalá žena ji nevozila, nebo nejezdila s ní tak často na ten pinec, i když ona potom hlavně chtěla hrát se mnou a já jsem ten čas na to neměl, bohužel, byl jsem, byl jsem hodně v zahraničí, hrával jsem nároďák a k tomu, že a když já vezmu tu sezonu, tak v té plné sezoně, když jsem ještě byl hodně aktivní a vlastně jsem byl lídr toho, toho týmu, tak jestli jsem měl 3 týdny čas, protože ta sezona je opravdu 11 měsíců. Takže ona momentálně tancuje. Takže aspoň takovou má zábavu ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No, prosím. 

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
... tancuje street dance, letos jí bude už 17 let, takže už je to, je to mladá dáma a teď doufám, že až bude mít nějak, nějaké to vystoupení, takže mi dá vědět a já se rád na ni pojedu podívat. 

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No a co vy osobně? Vím, že třeba Milan Orlowski, o kterém jsem si tady povídali, je skvělý tenista, rád hraje tenis. Děláte taky jiné sporty? 

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Tak pro mě je největší relax je golf. I když možná to bude teď znít jakoby fádně, ale pro mě je to opravdu relax v tom spojení, že já strávím strašně moc času v té hale a když jdu ven a svítí sluníčko a přeci jenom, co si budeme povídat, na tom golgu je to opravdu fajn a hezký a pěkná příroda, ale co je nejdůležitější, tak aby to byl pro mě ten relax, tak já tam potřebuju ty správné lidi. Takže většinou hraju s kámošema, se kterýma si dobře rozumím, je sranda a je dobrá partia. Navíc je to trošku podobné tomu stolnímu tenisu. Jednak, co se týče motoriky těla a hlavně i, i na tu koncentraci a já to vidím na těch ostatních klucích, že když něco zkazí, tak se to s nima táhne třeba 3, 4 jamky, kdežto my sportovci to hodíme za hlavu, nová jamka, začínáme znovu.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Ale v té souvislosti si myslím, že se mi docela hodí vaše věta, kterou jste řekl, že si myslíte, že to je sport, který vytváří opravdové sociální vztahy a ne takové ty imaginární společenství jako Facebooky a Twittery. Na tom trváte? 

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Jo. 

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Já s váma naprosto souhlasím. Sport je opravdu to pravý. Tak na tom se určitě shodneme s Petrem Korbelem, kromě toho, že jsme si dneska hezky popovídali o ping pongu i o životě. Moc děkuju. Ať se daří samozřejmě, ať se daří ...

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Děkuju taky a ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
... Havlíčkovu Brodu i vám osobně ...

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Hlavně zdraví, aby drželo, protože bez toho jako se budu opakovat, ale myslím si, že to neříkám jenom já, ale každý ví, o čem mluvím a já děkuju za pozvání a určitě, pokud zase nějaké přijde někdy v budoucnu, rád přijdu. 

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Milerádi vás pozvem. Na shledanou. 

Petr KORBEL, stolní tenista
--------------------
Nashle.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Reprízováno 6. září 2014.

Spustit audio