Pius XII. - znepokojivá zjištění badatelů. Izraelské velvyslanectví - kultura online. Únos a soud nacisty Eichmanna.

10. květen 2020

Co ukázaly vatikánské archivy o papeži Piu XII? Podle dosavadních zjištění o vyvražďování Židů za 2. světové války přeci jen věděl. Dozvíme se, jaké kulturní akce nabízí izraelské velvyslanectví, zatím s ohledem na koronavirus převážně online. A připomeneme 60 let od dramatického únosu nacistického zločince Adolfa Eichmanna izraelskou tajnou službou a jeho následného postavení před soud.

Magazín Šalom alejchem informuje o tom, co v krátké době před vypuknutím koronavirové krize ukázaly vatikánské archivy o pontifikátu Pia XII. Kritici mu vytýkají, že veřejně neodsoudil nacistické vraždění Židů. Podle jeho stoupenců to udělat nemohl, ale rozhodl, že kláštery budou Židům tajně poskytovat útočiště; a ty jich také asi 4 000 zachránily. Vatikán dlouho odmítal archivy otevřít a rozhodl o tom až současný papež František.

Gita Zbavitelová ve svém momentáři uvádí, že Piův postoj byl skutečně nelichotivý. Z dokumentů podle německých vědců vyplývá, že o vyvražďování Židů věděl od samého počátku. V srpnu 1942 mu napsal arcibiskup ze Lvova dopis, v němž ho informoval o zavraždění 200 000 ukrajinských Židů. O měsíc později dostal Pius americkou zprávu o zabití 100 000 Židů z varšavského ghetta a v polovině září to Vatikánu potvrdil i jeden italský podnikatel.

Terezie Jirásková hovoří o květnové nabídce akcí velvyslanectví Státu Izrael v ČR. Patří mezi ně vaření s izraelským šéfkuchařem Moshe Segevem, virtuální prohlídka uměleckých galerií v Izraeli nebo shlédnutí výstavy v Praze. V souvislosti s pandemií koronaviru vše stále v online formě.

Komentujeme jednu z nejobtížnějších a nejtroufalejších operací izraelských tajných služeb. Je to právě 60 let, kdy byl unesen a v Izraeli před soud postaven nacistický zločinec Adolf Eichmann. Tomu se po válce podařilo uprchnout z Evropy a založit si nový život pod falešnou identitou v Buenos Aires. Operace vyvolala velký ohlas v Izraeli, Argentině i v celém světě. A také vyvolala řadu otázek, sami Izraelci se ptali, zda je to správné řešení ať už morálně nebo politicky, protože si tím proti sobě popudili Argentinu. Souvislosti vysvětluje v magazínu Šalom alejchem Jan Fingerland.

Nebudou chybět ani zprávy z židovského světa a ukázky židovských songů, tentokrát uslyšíte hudební podobu dvou biblických žalmů.

Šalom alejchem moderuje Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát
Spustit audio