Pivní stezka Lužických hor je okružní. Potkáte na ní pivovary, nádherné výhledy i známé památky

28. duben 2023

Na pomezí severních Čech a Saska, částečně v Libereckém a částečně v Ústeckém kraji se nacházejí hraniční hory, které na českém území nesou název Lužické a na německém území Žitavské hory. Lužické hory jsou nejen neobjeveným klenotem pohraničí, ale také Mekkou pivovarníků a milovníků piva. A také sklářů a jejich obdivovatelů. To všechno propojuje Pivní stezka Lužických hor.

Pivní stezka vede z Nového Boru do Nového Boru nebo z Varnsdorfu do Varnsdorfu. Nebo odkudkoliv zase zpět. Je totiž okružní, měří 155 kilometrů a samozřejmě není nutné ji zvládnout najednou. Můžete si ji rozložit do několika dnů či víkendů. „Pivní stezka není o tom, že ji má člověk prolítnout. Měl by si ji v klidu projít a užít si přírodu, krajinu i památky. I tady platí, že samotná cesta je cíl,“ říká ředitelka spolku DMO Lužické a Žitavské hory Marie Krátká.

A užít si turisté mohou i pivovary a to nejen prostřednictvím ochutnávky. Třeba v Novém Boru se při exkurzi podívají i do sklepení. To vypadá, jako by pivovaru sloužilo už v minulosti. „Tak to ale není. Pivovar nebyl nejen v tomto domě, ale ani v celém Novém Boru. My jsme tu teprve krátce, od roku 2019. Dům, ve kterém jsou tyto nádherné pískovcové sklepy, pochází z 18. století a vlastnil ho i nejznámější zdejší sklář pan Egermann,“ říká jeden ze spolumajitelů, pivovarník Jindřich Lesage. A protože pivo patří do skla, nepropojuje pivní stezka jenom pivovary, ale také sklárny, kterých je v Lužických horách řada a které tu mají dlouhou tradici.

Na mapě Pivní stezky Lužických hor najdete šest malých či větších pivovarů, řadu netradičních míst s nádherným výhledem i známé hraniční hory Luž a Hvozd či vyhlášené památky jako Skalní hrad Sloup nebo Panská Skála. Pivní stezka má 27 vyznačených zastavení, ale kolik si jich kdo a kdy udělá, je jenom na něm. Stejně jako to, jestli krajinu Lužických hor bude objevovat pěšky nebo na kole. Od zážitku k zážitku.

Spustit audio