Plynová kamna nebo teplomety jsou v ložnicích vysloveně zakázány, varuje technik

21. duben 2023

Na chatách a chalupách většinou máme postarší plynové spotřebiče, které jsme používali doma. Plynové sporáky, malé jedno nebo dvou plotýnkové vařiče (které nás mnohdy zachránily při výpadku proudu) nebo teplomety či plynová kamna na propan-butan. Jak se o ně správně starat?

„Čím starší plynový spotřebič je, tím je kontrola důležitější a je potřeba k ní přistupovat s důkladnou péčí. Ať už to jsou plynové sporáky, malé vařiče, teplomety, plynová kamna nebo grily, měly by se jako domácí spotřebiče na plyn kontrolovat jednou ročně. Na chatách a chalupách nejlépe před uvedením do provozu při zahájením sezóny,“ doporučuje Petr Bulín, technik plynových spotřebičů z Opramonu v Líních u Plzně.

Plynová kamna, malé vařiče nebo teplomety se většinou vejdou do auta a můžeme je rovnou přivézt ke kontrole do servisu. Ušetříme čas a také peníze za cestu plynového technika. Ale například vedení plynu většinou hadicemi od větších propanbutanových bomb už by měl vidět technik, přestože hobby markety nabízejí nejrůznější náhradní díly, těsnění na plynové spotřebiče, regulátory i přívodní hadice plynu. „Tyto náhradní díly si samozřejmě můžeme koupit. Ale u návodu k použití je vždy jasně uvedeno, že montáž smí provádět pouze odborný servis,“ upozorňuje odborník.

Výjimkou může být plynová hadice s oběma koncovkami. V návodu nebo typovém listu ale musí být napsáno, že ji může sám zapojit uživatel. Pokud to tam napsáno není, je to opět práce odborného servisu. „Viděl jsem dokonce připojení plynového sporáku od regulátoru ke sporáku běžnou zahradní hadicí. A to je velmi nebezpečné. Hadice musí být otypována na daný typ plynu, podle materiálu, z kterého byla vyrobena. Každý plyn včetně propan-butanu má určité charakteristiky, proto může poškozovat materiál, který není pro jeho vedení určen.“

Plynový sporák na cesty

V ložnici jsou plynové spotřebiče zakázan

Servisní technik bezpečně pozná, v jakém stavu přívodní plynová hadice je, a proto jsou nutné každoroční prohlídky. To samé platí i u regulátoru tlaku plynu, který si sice můžeme koupit, ale měl by být připojen plynovým technikem. Ochráníte tak svůj majetek proti případnému úniku plynu a možným škodám.

Kamny a teplomety na propan-butan si někdy za chladných večerů na chalupách přitápíme, ale ty jsou v místnostech, kde se spí, vysloveně zakázány. „Spalují kyslík, vytváří spaliny a nejsou vybavena zařízením, které by vyhodnotilo nebezpečný stav spalin a odstavilo zařízení z provozu,“ vysvětluje technik.

Příčinou výbuchu v domku byla zpuchřená hadice u propan-butanové lahve

A na závěr jedna rada: tam, kde prodávají větší plynové lahve k plynovým sporákům mají i gumičky, které se dávají do regulátoru plynu, který připojujeme k propan-butanové lahvi. Stojí pár korun, ale některá vydrží jedno použití, některá i dvě nebo tři. Proto je dobré mít malou zásobu. Je pak smutné, když dojde plyn a máte rezervu, kterou nemůžete připojit, protože plyn kolem regulátoru uchází. Těsnicí gumičky koupíte i v kvalitním železářství nebo hobby marketu.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio