Pod ašskou rozhlednou Háj vede Lesmistrova cesta. Zaměřená je na stromy a lesnictví

10. listopad 2023

V nejzápadnějším koutu naší země objevíte město s nejkratším názvem - Aš. Městu, které je ze tří stran obklopené Německem, dominuje vrch Háj s nadmořskou výškou 758 metrů a na něm stojící stejnojmenná kamenná rozhledna. Pod ní vede tříkilometrová Lesmistrova cesta, kterou vybudovala společnost Ašské lesy.

Lesmistrova cesta vznikla proto, aby vzdělávala veřejnost v oblasti ekologie a životního prostředí. Je zaměřena především na lesnictví a stromy jako takové. Odpovídá tomu i název pěti zastavení s informačními tabulemi, které popisují jednotlivé fáze růstu lesa.

Aktuálně na cestě vzniká i nový projekt, který prostřednictvím QR kódů umístěných na 11 stromech, umožní návštěvníkům stezky přehrát si na chytrém telefonu krátká videa. V nich se dozví základní informace o daném stromě a také něco málo z historie lesnického hospodaření a uchovávání přírodního bohatství na Ašsku.

Pokud se vydáte na Lesmistrovu stezku, určitě spojte její návštěvu i s výstupem na rozhlednu Háj, která je nejzápadnější rozhlednou v České republice. Je otevřena od dubna do konce října. Na vyžádání vám ale obsluha blízkého sportovního areálu za příznivého počasí půjčí klíče i mimo sezónu. Rozhledna po vyšlápnutí 122 schodů nabízí výhled na Krušné hory s Klínovcem, Doupovské hory, Slavkovský les i německé Smrčiny a horu Schneeberg.

Pokud si do Aše naplánujete výlet, můžete pohodlně dojet autem až k začátku Lesmistrovy cesty, kde najdete neplacené parkoviště. Z centra Aše vám to zabere jen pár minut.

Spustit audio