Pohádkový statek ve Vranovicích na Rokycansku vás přenese do světa pohádek a pověstí

16. červenec 2021

Nevíte, kam vzít své ratolesti, aby se na delší dobu zabavily, a kde se s nimi budete moci do aktivit zapojit i vy? Tak to vás pozveme na pohádkový statek ve Vranovicích, což je část obce Břasy na Rokycansku v Plzeňském kraji, kde se na dlouho zabaví celá rodina.

„Pohádkový statek tady funguje už osmým rokem a navazuje na tradici, kdy se na tomto statku již v době před druhou světovou válkou hrávalo divadlo, protože zde žila rodina Králů, která divadlo milovala,“ říká principál plzeňských strašidel a majitel vranovického pohádkového statku Zdeněk Zajíček. 

Statek je tematicky zaměřený zejména na české pohádky a pověsti. Najdete tam například Smolíčka Pacholíčka, Erbenova vodníka, hejkaly, čerty nebo třeba ježibabu. Regionálními bytostmi jsou tu vranovičtí permoníci.

Na pohádkovém statku najdete vlka

„Děti i rodiče tady plní úkoly právě se skřítky z Vranovic, a za to pak dostanou odměnu. Jsou zde pohádky pro děti, ale i drobné vtípky pro jejich rodiče, kteří se zde setkají i s kouskem našeho Muzea blbin, kravin a volovin,“ dodává Zdeněk Zajíček.

Lákadlem jsou i kamerunské ovce

Na statku mají také drobnou zvířenu, konkrétně kamerunské ovce, o nichž se návštěvníci často domnívají, že se jedná o kozy. V každém případě jsou tato zvířátka velice oblíbená, a to jak u dětí, tak u dospělých.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.