Pondělí: Den české státnosti

28. září 2015

28. září je od roku 2000 státním svátkem, Dnem české státnosti. Jak vy vnímáte dnešní sváteční den? Je pro vás dnem výjimečným? Jak jste oslavili Den české státnosti vy? Připomněli jste si naši historii např. nějakým výletem? Účastnili jste se např. Národní svatováclavské pouti? Čím jsou pro vás státní svátky všeobecně - vnímáte je jako dny něčím zvláštní nebo jsou to pro vás běžné dny?

Den české státnosti je český státní svátek, který připadá na dnešní den, neboť 28. září 935 byl svým bratrem zabit český kníže sv. Václav. Podle starších pramenů v r. 929, byl na příkaz svého mladšího bratra Boleslava ve Staré Boleslavi zavražděn český kníže Václav z rodu Přemyslovců. Bratrovražda otevřela Boleslavu zvanému Ukrutný cestu k moci. Dal přitom vyvraždit i celé rodiny Václavových příznivců včetně nemluvňat.

Svatý Václav je jedním z nejoblíbenějších českých svatých, zemský patron, mučedník i osobnost, která sehrála velmi důležitou úlohu v emancipaci českého státu a přemyslovské dynastie v rámci křesťanské Evropy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.