Pondělí: Kočka nebo pes?

28. červenec 2014

Chovali jste někdy nějaké zvíře? Dohadovali jste se v rodině, zda to bude kočka nebo pes? A jakého mazlíčka jste si nakonec vybrali? O jaká další zvířata se staráte? Chováte tzv. i užitečná zvířata nebo pouze ta pro radost? Jaké historky jste zažili se svými čtyřnohými kamarády?

Pokud si pořídíme pejska, musíme očekávat, že vyžaduje pozornost, drbání, házení aportu, chození na procházky za každého počasí a v kteroukoli denní a noční dobu. Je to mnohdy nadšený cestovatel, pohlídá byt nebo dům, někdy ale lupiče ještě přivítá, po celý den má veselou a hravou náladu.

Kočka se ráda mazlí, hraje si a loví členy rodiny, jindy o ní zase hodiny nevíte, zpravidla nesnáší cestování a svého veterináře. Neštěká, ale když začne období mrouskání, ví o ní půl sídliště, bývá dobře naladěná, někdy je to naopak netýkavka. To vše a ještě mnohem více se dočtete v příručkách o vašich mazlíčcích.


Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.