Postřižinský pivovar v Nymburce slaví 125 let. Při exkurzi ochutnáte místní nefiltrované pivo
Pivovar ve středočeském Nymburce proslavilo nejen skvělé pivo, ale především spisovatel Bohumil Hrabal, který v něm téměř třicet let bydlel. Pivovar letos slaví 125 let od svého založení. A pro zájemce připravil exkurze přímo do výroby. Při návštěvě budete mít pocit, že jste se vrátili v čase. Dodržuje se tu totiž tradiční výroba, ovšem v ideální kombinaci s nejnovějšími technologiemi. Na závěr exkurze můžete nefiltrované Postřižinské pivo ochutnat přímo z pivního tanku.
Bohumil Hrabal žil v nymburském pivovaru se svou matkou a otčímem v letech 1919 až 1947. A tak pivovar proslavilo nejen vynikající Postřižinské pivo, ale i Hrabalovy povídky. A nejspíš už navždy bude nymburský pivovar spojován s legendárním filmem Postřižiny. Na Hrabala se proto v pivovaře nezapomnělo. U vstupu do sladovny najdete pamětní desku, která plní Hrabalovo přání. Je umístěná velmi nízko, hned u země. Slavný spisovatel totiž prohlásil, že pokud má mít pamětní desku, tak pouze ve výšce, kam čurají psi. A to mu bylo splněno.
Exkurze pivovarem začíná ve sladovně. Dodnes se tu slad připravuje tradičně z ječmene, který tu leží a klíčí čtyři dny. Postřižínský pivovar je jedním z mála pivovarů, který vyrábí svůj slad humnovou technologií. Ječmen je vyrovnaně rozprostřený a musí se pravidelně několikrát za den ruční manipulací přeorávat.
Varna jako srdce celého pivovaru
Srdcem pivovaru je varna, kde se vaří mladina. Varné kádě jsou dnes samozřejmě po rekonstrukci a vše je řízeno zčásti automatizovaně. Při návštěvě je tak množné vidět pouze horní části všech čtyř varných kádí. V níže umístěném podvarní jsou varné kotle propojené a mladina se tu automaticky posouvá z jedné varny do druhé, aby prošla všemi procesy výroby. Během návštěvy lze do jedné z varných kádí přímo nahlédnout a k postřižínské mladině přivonět.
Zážitkem je také návštěva spilky, kde se již vyrábí samotné pivo. Při troše štěstí uvidíte i káď s pivovarskými kvasnicemi, kterými se každá várka piva zakvasí. Úchvatný pohled je i na kvasné kádě, ve kterých se horká mladina zchladí, přidají se pivovarské kvasinky a začíná kvasný proces. Pivo je při tomto procesu vychlazeno na 5 až 10 stupňů Celsia a přibližně po týdenním kvašení putuje do ležáckého sklepa. Tam ho čeká poslední dlouhá doba zrání a dokvášení.
Součástí exkurze je i ochutnávka nefiltrovaného Postřižinského piva přímo z pivního tanku. A kromě toho je možné si ho v pivních soudkách odnést také s sebou domů.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka