Praha 8 nabízí panelové unikáty: nejdelší panelák v republice i experimentální sídliště

17. duben 2020

Nejdelší panelový dům u nás, postavený v jedné linii, bez zlomů nebo zakřivení, stojí na pražském sídlišti Bohnice v Zelenohorské ulici. Je dlouhý 330 metrů a vstupuje se do něj 18 jednotlivými vchody. Ve 400 bytových jednotkách žije přes 1000 lidí. Do jediné budovy se tak vejde větší vesnice nebo menší město. Panelový rekordman stojí od roku 1975.

Rovněž v Bohnicích, jen o pár ulic dál, v ulici Hlivické, stojí další dlouhý panelák. Ten má sice jen čtyři vchody, ale pouze u jednoho z nich jsou zvonky a schránky patřící ke všem bytům. A protože je v domě 439 bytových jednotek, objevíte u vchodu i stejný počet zvonků a schránek.

Sloupce zvonků jsou odlišené čísly, lze se v nich tedy docela dobře orientovat. To ovšem pouze v případě, že vám ten, za kým jdete, své číslo prozradí. Když ne, budete jeho zvonek nejspíš hledat dlouhé hodiny. Tento panelový dům je zajímavý i tím, že se v jeho nekonečně dlouhých chodbách v roce 1989 natáčela filmová komedie „Vrať se do hrobu“. Pamatujete? Milan Štaindler, Dana Batulková, Klára Pollertová-Trojanová a další známí herci.

Další zajímavostí z panelů je experimentální sídliště Invalidovna. Vzniklo na počátku 60. let minulého století v Karlíně. Experimentální proto, že ke stavbě byly použity panely s délkou 6,2 metru. Díky tomu vznikly relativně velké a komfortní místnosti. Do té doby se totiž používaly panely pouze 3,6 metru široké. Byl tu vybudován hotelový dům s atypickými byty a také tak zvané sendvičové domy, které kombinují patra průchozí, patra obsluhovaná výtahy a patra přístupná pouze po schodišti. Architekti si tehdy víc všímali individuálních potřeb obyvatel.

Invalidovna, experimentální sídliště

První dokončený dům na karlínské Sokolovské třídě byl slavnostně otevřen v květnu 1961. Některé byty vybavili zaměstnanci Ústavu bytové a oděvní kultury dokonce atypickým nábytkem. Sídliště také zdobily různé keramické plastiky či dnes již unikátní betonové prolézačky. Podle některých spekulací se Invalidovna měla stát olympijskou vesničkou pro Olympijské hry v Československu.

Za nejlépe naplánované odborníci často označují sídliště v Ďáblicích, rovněž z 60. let. Dole jsou obchody, dovnitř vcházíte krásnými vstupními halami, domy mají členitější fasády. Mezi domy je mnoho zeleně, dětská hřiště nebo třeba i tenisové kurty.

Spustit audio