Pražský řízek
Tento řízek je jemný a výborný. Není co dodat. Snad jen to, že tento recept pochází z měšťanské kuchyně, a nikoliv jen z Prahy. Místo telecí kýty lze s úspěchem použít i krůtí nebo kuřecí prsa.
Suroviny na čtyři porce:
4 plátky z telecí kýty po cca 150 g
4 míchaná vejce
100 g šunky
2 lžíce másla
1 lžíce oleje
sůl
Postup:
Na pánvi rozehřejeme olej a 1 lžíci másla. Maso jemně naklepeme, osolíme a pozvolna z obou stran plátky masa opečeme. Na zbytku másla připravíme řídká míchaná vejce, kterými obložíme opečené maso.
Před podáváním posypeme pokrm najemno nakrájenou šunkou.
Doručená příloha: bramborová kaše, kompoty, zelenina
Příprava jídla podle tohoto receptu vá potrvá 30 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.