Pražský Střelecký ostrov je parkem na Vltavě. A nabízí i výhled na památky na okolních březích

1. květen 2019
Česko – země neznámá

V Praze se můžete projít po nejednom vltavském ostrově. Na Střelecký ostrov se dostanete z mostu Legií, který vede od Národního divadla. Návštěvníkům nabízí zeleň i písčité pláže, klid, soukromí, hřiště pro děti, krásné pohledy na Kampu, Hradčany nebo Karlův most. Příležitostně se na něm konají různé slavnosti, koncerty, festivaly pod širým nebem a další kulturní akce.

V blízkosti Střeleckého ostrova leží Slovanský ostrov s palácem Žofínem. Z druhé strany „sousedí“ s ostrovem Dětským. Střelecký ostrov měnil v průběhu let podobu a díky tomu získal i různé názvy: Malé Benátky, Hořejší či Malý ostrov, Ostrov pod mostem, Trávník, Vodní dvůr a také „šicinzl“, správně Schützeninsel, tedy Střelecký ostrov.

První zmínky o ostrově pocházejí z 12. století. Za Karla IV. měli pražští střelci privilegium se zde cvičit ve střelbě z luků a kuší a konaly se tu soutěže ve střelbě „ku ptáku“, tedy na maketu ptáka na tyči. Střelcům sloužil ostrov i v průběhu dalších staletí. V roce 1882 zde proběhl I. všesokolský slet. Roku 1890 se na ostrově poprvé v Praze slavil 1. Máj, tedy Svátek práce.

Po požáru dřevěné střelnice Sbor pražských ostrostřelců postavil v roce 1812 na ostrově zděnou patrovou empírovou budovu s hostincem. Ta byla později rozšířena o terasu, kavárnu a lodžii. Dnes je budova chráněna jako kulturní památka a funguje jako restaurace. Jižní část ostrova i s budovou byla ve druhé polovině 20. století přidělena Tělovýchovné jednotě Start Praha, která za restaurací vybudovala několik hřišť.

Do roku 1841 zajišťoval spojení Střeleckého ostrova s oběma vltavskými břehy přívoz. V letech 1839 až 1841 byl přes ostrov postaven řetězový most císaře Františka I. O 60 let později ho nahradil nový most Legií. Z jižní strany mostu sestupuje na ostrov monumentální, bohatě zdobené schodiště. Na druhé straně, přes silnici, jezdí výtah.

Střelecký ostrov je přístupný zdarma, denně od 6 do 23 hodin. Navíc se na něm konají různé slavnosti, koncerty a festivaly. Festival kreativního a logického hraní bude letos 25. května., více na kreativnifestival.cz

 

Spustit audio