Pražský Tančící dům vás vtáhne do zimy 70. a 80. let. Výstava Retro zima za socíku voní i Vánocemi

12. prosinec 2018
Česko – země neznámá

Vzpomenete si ještě, jak jste slavili Vánoce v 70. a 80. letech? Čím jste zdobili stromky, jakou elektroniku jste používali, jak jste se oblékali a s jakými hračkami si hrály vaše děti? Nová výstava nazvaná Retro zima za socíku v pražské Galerii Tančící dům přenáší návštěvníky o 40 až 50 let zpátky a vyvolává vzpomínky na zimy v tehdejším Československu.

Galerie pokračuje v retro tematice. Nová výstava je věnovaná zimě a vánočním svátkům, jak je známe ze 70. a 80. let. Téměř 1 300 vystavených předmětů tvoří dochované originály ze soukromých sbírek anebo zapůjčené z Barrandovských ateliérů a České televize. Mezi mnoha vystavenými poklady tak najdete například i jedinečné kostýmy Jiřiny Bohdalové z legendárního pořadu Televarieté. Zimní retro výstava zaplnila tři patra Tančícího domu.

„Mnoho z nás má 70. a 80. léta stále v živé paměti, ale výstava je určená pro všechny generace. Někdo si přijde zavzpomínat, někdo naopak nahlédnout do nepříliš vzdálené minulosti,“ vysvětluje ředitel galerie Robert Vůjtek.

Prosklené přízemí se rozzářilo a proměnilo ve sváteční retro výlohu pražského obchodního domu Kotva zaplněnou starými vánočními ozdobami, oblečením a originálními předměty z dob Československa. Nechybí bohatě nazdobený stromeček, žigulík po střechu naložený dárky a replika retro bytu s kuchyní, kde jsou přípravy na Štědrý večer v plném proudu. K vidění jsou tam spotřebiče úspěšných značek elektroniky jako je Eta či Tesla, bez kterých se žádná domácnost tehdy neobešla.

Možná jste si kdysi o některou z těchto hraček psali Ježíškovi

Součástí expozice je jedinečná soukromá sbírka hraček z muzea v Rychnově nad Kněžnou, která vzniká už téměř 50 let. Některé exponáty nebyly zatím nikdy vystaveny. V dětském patře je interaktivní herna pro děti, kde jsou vystavené originály od různých dětských ilustrátorů a autorů slavných Večerníčků. Malí návštěvníci si v rámci workshopů můžou vyrobit masopustní masky nebo masky čerta a Mikuláše. Na výstavě nechybí ani dětský koutek s tradiční stavebnicí firmy Seva, se kterou si kdysi děti rády hrály. Je tu i dobová schránka, která přijímá dopisy Ježíškovi.

V galerii jsou vystaveny také výrobky předních národních podniků, jako byly Madeta, Kofola, Eta, Fatra, JAWA, Tesla a jiné. Je možné si prohlédnout, jak vypadaly původní produkty a obaly potravin. A samosebou nechybí ani dobové oblečení, koupené nebo ušité na zakázku či doma podle časopisu Burda.

Autorkou výstavy Retro zima za socíku je Jana Sommerová, spoluautorkou Nadia Klempířová. Výstava bude v pražské Galerii Tančící dům otevřena do 3. března 2019, každý den mezi 9:00 a 20:00.

Spustit audio