Při pohledu od sousoší Cyrila a Metoděje nad Boleradicemi se před vámi otevřou nádherná panoramata

5. únor 2021

Slovanští věrozvěstové Cyril a Metoděj přišli na Velkou Moravu roku 863. První písemná zmínka o jihomoravských Boleradicích pochází z roku 1141. Ale teprve až v roce 2009 se tito dva světci usadili nad Boleradicemi natrvalo. Tedy v podobě dřevěného sousoší. Symbolicky hledí směrem k malebnému městysu, u kterého byly nalezeny stopy staroslovanského pohřebiště. Autorem soch v mírně nadživotní velikosti je řezbář a sochař Ivan "Dědek" Šmíd.

Sousoší dvou věrozvěstů se stalo součástí naučné stezky s šestadvaceti zastaveními. Tu před lety nechala vybudovat místní organizace Techsport. "Stezka má informovat o různých pamětihodnostech nebo místech, která stojí za pozornost a nějakým způsobem se vážou k Boleradicím," přibližuje stezku nezávislý starosta městysu Antonín Vejvančický.

Cyril s Metodějem symbolicky hledí směrem k malebnému městysu

Pro umístění soch bylo zvoleno nádherné místo. Nachází se jen kousek pod vrcholem Nedánov ve výšce 340 metrů nad mořem Je odtamtud skvělý výhled nejen na Boleradice, ale také na celé široké okolí, včetně zmiňovaného staroslovanského pohřebiště. Při dobrém počasí jsou vidět i známé větrné elektrárny v Rakousku nebo pálavské vrchy.

Symbolika místa je také v tom, že člověk je na kopci blíže nebi, tedy i Bohu, a společně s Cyrilem a Metodějem může z nadhledu rozjímat nejen nad krásou místní krajiny, ale třeba také nad vírou nebo čímkoli duchovním.

Cesta pro každého

Z boleradického náměstí vede k sousoší zelená turistická trasa, po přibližně dvaceti minutách chůze po asfaltové cestě se ale na rozcestí u křížku musíte vydat doleva. Za další necelou čtvrthodinku už na kopečku spatříte oba věrozvěsty. Kromě mistrně vyřezaných soch je tu k dispozici také posezení.

Sousoší dvou věrozvěstů se stalo součástí naučné stezky s šestadvaceti zastaveními

Procházku zvládne každý, od malých dětí až po seniory. Ti, pro které by byl kopec přece jen náročný, se mohou k cíli dostat i autem. Trasa je vyhledávaná také cyklisty, některé láká asfaltová silnice k rychlému sjezdu. Tady ale musíme varovat, protože na cestě je několik zvlněných míst, která na první pohled nejsou úplně patrná a mohou rychle jedoucího cyklistu nejen překvapit, ale zavinit i ošklivé pády. Na místě je také ohleduplnost k ostatním turistům.

Zejména o víkendu je o stezku velký zájem. Aby také ne, když vede kolem luk, polí a vinohradů až k překrásným výhledům. A ty, kteří vydrží až do soumraku, odmění i kouzelnou atmosférou zapadajícího slunce ve spojení přírody a duchovna.

Spustit audio