Solární a fotovoltaické panely jsou hitem poslední doby. Opravdu se vyplatí a víte, jak o ně pečovat?

14. říjen 2023

Solární panely na ohřev vody, fotovoltaické panely na výrobu elektrické energie a tepelná čerpadla jsou skloňovány snad ve všech pádech. K jejich instalaci i na soukromé domy pomáhají nejrůznější dotace. Od Nové zelené úsporám a po nejnovější Oprav dům po babičce. Opravdu mají tak velký přínos?

„Solární a fotovoltaické panely můžeme prakticky namontovat na každou budovu. U solární fotovoltaické elektrárny můžeme mít problém s připojením do rozvodné sítě, aby v době, kdy tolik elektřiny doma nespotřebujeme, i něco vydělala. Je velký problém s přípojnými místy. Stejný problém je i u ostrovních systémů,“ říká Tomáš Sysel z Institutu zdravého bydlení. „Pořád říkám, že solární boom, který dnes zažíváme, nám může přinést za pár let spoustu nepříjemných překvapení. Trh není regulován, prodávají se panely nejrůznějších levných čínských výrobců.“

Životnost fotovoltaických panelů

Česká zemědělská univerzita provedla malý výzkum. Týkal se fotovoltaických panelů prvního velkého vzestupu obnovitelných zdrojů v letech 2009–2010. Zhruba 30 % z nich už dnes nemá takovou funkčnost, jakou by měly mít.

Většinou nám někdo panely namontuje a už se nebaví o údržbě, která je s nimi spojená. Panely by se měly pravidelně mýt. „Fáma, že stačí mít sklon panelu 12 stupňů a on se sám umyje dešťovou vodou, je zcestná. V létě dosahuje teplota panelů kolem 50 stupňů. Na ně se nalepí ptačí trus, pyly, lepkavé výměšky stromů, prach a další nečistoty. To vše pak radikálně snižuje výkon každého znečištěného panelu. Nepočítám jeho kvalitu a stárnutí.“

Tepelná čerpadla

Spousta tepelných čerpadel je dnes nabízena za výhodné ceny a my přemýšlíme, kolik na dotačních programech ušetříme. „Mnohdy jsou to ale předražené elektrokotle. Jejich bivalentní bod – tedy teplota, kdy začínají topit je dost vysoký. Při silnějších mrazech jim s vytápěním musí pomoci elektrokotel. Navíc si kupujeme tepelná čerpadla s plnivem, které bude za 18 měsíců zakázané v rámci EU. Co bude potom? Nechá EU stará čerpadla doběhnout se starým plnivem? Zdraží ho?,“ klade si otázky odborník.

Čtěte také

Výměna neekologického plniva za ekologické nebude u starých čerpadel technicky možná. Další otázkou je servis. Na kolik přijde po konci záruky a jaké části se nejvíce mění a kolik stojí? Jak u tepelných čerpadel, tak u fotovoltaiky se vyplatí vybrat si silnou kvalitní společnost s dobrým ohodnocením u zákazníků. Ale předejít drahým nákladům za energie při vytápění můžete i jinak. A také jinak využít dotace.

Okna a zateplení

Začněte snižovat energetickou náročnost vašeho domova při vytápění. Při ní také můžete využít nabízené státní dotace (NZÚ, NZÚ Light a Oprav dům po babičce). Dotace mohou být až kolem 50 %. Vyměňte okna a vchodové dveře. Když vyměníte klasická okna za dnes už prodávané trojsklo, je úspora energií 20–30 %. A to je obrovský rozdíl.

Tyto práce je ideální provádět na podzim. Vyberte si dobrého českého výrobce, který okna či dveře správně namontuje a poskytne i důležitý pozáruční servis. Pouze dobře namontovaná kvalitní okna a dveře nám zajistí poměrně velkou úsporu energií.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.