Přírodní rezervaci Velký a Malý Tisý u Třeboně tvoří ve skutečnosti soustava až čtrnácti rybníků

26. září 2020

Jsou místa známá, o kterých jsme se učili už v hodinách přírodopisu, například rezervace na jihu Čech, kterou tvoří dva třeboňské rybníky - Velký a Malý Tisý. A přesto je toto místo v podstatě neznámé. A je dobré, aby tak trochu neznámé zůstalo. Už proto, že se jedná o rezervaci, je nutné se při její návštěvě držet vyznačených stezek a hlavně nerušit. I když je pravda, že jednou za čas je na hrázi přece jen rušněji, než jindy. A to při výlovu rybníků.

Národní rezervaci Velký a Malý Tisý byste našli na západním okraji Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko mezi Lomnicí nad Lužnicí a Třeboní. Zdejší mokřady, rybníky, louky a pastviny jsou značně spletité, což způsobuje fakt, že jde ve skutečnosti o soustavu ne dvou, ale jedenácti a někde se uvádí až čtrnácti rybníků najednou.

Kromě rybníků Velký a Malý Tisý ji tvoří Kubínský rybník, Dolní přesecký a Horní přesecký rybník, rybník Šatlava, rybník Smyček, Jezero pod Tisým, Malý a Velký Dubovec a Velký Paneský rybník. Uvádí se také, že Velký Tisý je pátý největší rybník v celé České republice.

A jak je to s neobvyklým názvem rybníků Tisý? Rostly tu skutečně tisy? „Najdete tu spíše jalovce, ale tisy žádné. Oni tehdy totiž tisy ani neznali, a tak se říkalo tis jalovci,“ upřesňuje Jan Mraček ze Střední školy rybářské a vodohospodářské Jakuba Krčína v Třeboni.

Už hlavní informační tabule na hrázi vás upozorní, že tato místa jsou významnou ornitologickou lokalitou a že se zde shromažďují ptáci před tahy převážně koncem léta a na podzim. V této době se na rybníce vyskytují tisícihlavá hejna různých druhů kachen a hus. Jinak se tu vyskytuje minimálně 155 ptačích druhů. Můžete tu spatřit třeba i orla mořského, volavku popelavou a mnoho dalších.

Podle oficiálních údajů byla Národní přírodní rezervace Velký a Malý Tisý vyhlášena v roce 1957 jako státní přírodní rezervace. A v 90. letech 20. století se přeměnila v národní přírodní rezervaci a patří do 1. zóny Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko a biosférické rezervace Třeboňsko.

Spustit audio

Související