Proč jet na festival do Olomouce, kdo byl psychiatr L. Eitinger a po kom pátrají studenti z Břeclavi

10. říjen 2021

Už jste jedli gefilte fisch? Pokud ne, jeďte do Olomouce. Kdo byl Leo Eitinger? A co objevili studenti z Břeclavi?

Dny židovské kultury v Olomouci

Kdy je košer jídlo košer? Co je kašrut? A jak to souvisí s diskusí o ekologické kuchyni? Na tyto otázky se zaměří letošní 14. ročník Dnů židovské kultury v Olomouci. Pořádá ho Muzeum umění Olomouc od 11. do 22. října. Jaké „košer chutě“ festival nabídne, zjišťovala Daniela Brůhová.

Ptala se, proč se festival věnuje právě způsobu přípravy židovské kuchyně. Budete moci na festivalu nějaká košer jídla ochutnat? A může jídlo sblížit lidi z odlišných kultur? To vše prozrazuje dramaturg festivalu Alexandr Jeništa v prvním příspěvku nejnovějšího Šalomu.

Zakladatel viktimologie a obhájce lidských práv

Pátral po tom, proč po desítkách let spáchali někteří přeživší holokaustu sebevraždu. Ptal se, jak mění prožité trauma osobnost člověka. Zkoumal také, jaký vztah má oběť ke svému trýzniteli. Řeč je o moravském rodákovi a později významném norském psychiatrovi Leovi Eitingerovi. Ten svým bádáním v oblasti psychiatrie položil základy oboru viktimologie. Od jeho smrti uplyne 15. října 25 let. Pokračuje Leo Pavlát.

Jak Eitingera ovlivnila jeho zkušenost z Osvětimi? A jak se zapojil do boje za lidská práva? I to si můžete poslechnout v pořadu Šalom alejchem.

Břeclavští studenti pátrají po svých sousedech

Na filmaře, archiváře, dokumentaristy a reportéry se na několik měsíců proměnili studenti z břeclavského gymnázia. Zapojili se totiž do vzdělávacího projektu neziskové organizace Post Bellum Příběhy našich sousedů. Pátrají po osudu vídeňské pamětnice Ruth Reitererové. Ta se narodila v Brně rodičům, kteří přežili nacistickou persekuci za 2. světové války. Víc prozradí příspěvek Terezie Jiráskové.

Projekt Příběhy našich sousedů finančně podpořil Evropský fond pro regionální rozvoj v rámci Programu INTERREG Rakousko Česká republika.

V čem je osud Ruth Reitererové zajímavý? Proč dnes žije ve Vídni? A jak její osud studenti zpracovávají?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Moderuje ho Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Noemi Fingerlandová
Spustit audio