Propadli jste kouzlu letních jablek? Češi preferují odrůdy s červenou slupkou

V současnosti se celoročně dováží a prodává ovoce, které bývalo výhradně sezónní. Jistotu čerstvých plodů ovšem můžete mít u letních jablek. Dozrávají u nás jako první a nejsou vhodná na skladování. Navíc mají vyšší obsah kyselinek a obsah vitamínu C než pozdní odrůdy.

Termín „letní jablko“ odkazuje nejen na dobu zralosti, ale také na dobu konzumace. Žádná z těchto odrůd totiž není vhodná na skladování. Co tedy s nimi, směje se u zásadní otázky liběšický sadař František Kratochvíl. Sám za sebe si poradil. Na zahradě má strom naroubovaný pěti postupně zrajícími odrůdami, díky čemuž získal jistotu krásných jablek po celé léto. Velkopěstitelé prodlužují životnost letních jablek chladicími boxy, kde při teplotě kolem dvou stupňů vydrží déle.

Odrůdy letních jablek

Odrůda Discovery k nám přicestovala z Anglie, Quinte z Francie, Letní průsvitné z Ruska. Ale i české šlechtitelství se činilo a činí, z uznaných českých odrůd uveďme alespoň Ametyst, Dimu, Hanu, Julii, Nelu, Dariu. Mnoha novošlechtěnci se může pochlubit severočeská Šlechtitelská stanice Těchobuzice. V českých zahrádkách se stále hojně pěstuje Letní průsvitné, mají ho rádi ale také Němci (Weisser Klarapfel), Angličané (White Transparent) nebo Poláci (Papiroska). Ve velkosadech se příliš neujalo. Trh totiž žádá raději jablka s červenou slupkou, Letní průsvitné je žlutavě zelenkavé.

Letní jablka v domácí kuchyni

Z letních jablek můžeme připravit kompot k okamžité spotřebě – jablka oloupeme, vykrájíme, krátce povaříme ve vodě s kouskem skořice a několika hřebíčky, podle chuti dosladíme. Kompot podáváme teplý nebo studený, který příjemně osvěží v letních vedrech. Je možné nasušit i křížaly, ale sušení trvá kvůli vyššímu obsahu vody o něco déle.

Odrůda Quinte

Jablka můžeme krátce povařit, rozmixovat, mírně osladit a v malých skleničkách sterilovat jako dětskou přesnídávku. V podstatě stejnou hmotu můžeme taky zamrazit v kelímcích jako dřeň. Slupky lze použít jako základ osvěžujícího ovocného čaje, ale pokud to jde, raději jablka jíme i se slupkou, pod ní je totiž nejvíc vitamínů. Další možností je zpracování na mošt nebo koncentrát, z kterého se pak vyrábějí džusy.

Jablečný pudinkový dort

3-5 jablek
½ litru vody
1 sáček vanilkového pudingu
3 lžíce cukru
balíček dětských piškotů
šlehačka

Jablečný pudinkový dort s piškoty

Postup:

Jablka oloupeme, vykrájíme, rozkrájíme na kousky a v kastrolu zalijeme necelým půl litrem vody. Zbytek vody si ponecháme na rozmíchání vanilkového pudinkového prášku a trochy cukru.

Jablka rozvaříme, pak vlijeme rozmíchaný pudinkový prášek a za stálého míchání necháme zhoustnout, jako když vaříme pudink.

Do mísy vlijeme trochu jablečného pudinku, narovnáme na něj dětské piškoty, lehce je zatlačíme a překryjeme opět vrstvou jablečného pudinku a pokračujeme do vypotřebování všech surovin.

Necháme dobře vychladnout, opatrně vyklopíme a krájíme na dílky. Můžeme pro ozdobu kombinovat s nějakým červeným ovocem a šlehačkou.

Jablečný rosol podle paní Jany

1,5 kg letních tvrdších jablek
1,5 litru vody
600 g cukru krystal

Sadař František Kratochvíl

Postup:

Využijeme tvrdší, třeba ještě ne zcela zralá jablka, která omyjeme, odstopkujeme a rozkrájíme na čtvrtiny, jádřince necháme.

Ve velkém kastrolu jablka zalijeme vodou a povaříme doměkka. Pak přes jiný velký kastrol pevně uvážeme utěrku nebo plátno, vylijeme na to rozvařená jablka a necháme přes noc vykapat. Plátno nebo větší utěrku taky můžeme uvázat mezi čtyři nohy převrácené stoličky a postavíme pak kastrol na odkapávání pod takto uvázanou utěrku.

Druhý den slijeme překapanou šťávu do nepřipalovacího kastrolu (silnější dno i stěny) a svaříme na polovinu až třetinu objemu.

Výslednou svařeninu změříme a pak v poměru na litr tekutiny přidáme 600 g cukru, dál svařujeme a čekáme, až začne rosolovat. Tradiční test nezklame – když kápneme trochu tekutiny na studený talířek, a kapky ztuhnou, máme hotovo.

Rosol nalijeme do vyhřátých skleniček, okraje otřeme lihem, zavíčkujeme. Skleničky můžeme obrátit víčkem dolů a necháme chvíli zchladnout, pak otočíme zpátky – víčka díky tomu lépe chytnou. Nemusí se sterilovat.