První veřejné elektrické osvětlení u nás bylo instalované v Písku

Jihočeský Písek se může pyšnit jedním historickým prvenstvím. Stal se prvním městem na našem území, kde začalo fungovat trvale instalované veřejné osvětlení.

Stalo se tak 23. června roku 1887. Strůjcem této senzace nemohl být nikdo jiný než slavný elektrotechnik František Křižík, kterému se říkalo český Edison. Jedním z jeho snů bylo nahradit tehdy běžné plynové lampy elektrickými světly.

František Křižík

První pokus uskutečnil v Jindřichově Hradci, ovšem jen na pár hodin. Poté už zamířil do Písku, kde na Velkém, Malém a Floriánském náměstí natrvalo instaloval několik svých obloukových lamp.

Proud nejprve vyrábělo dynamo poháněné parním strojem. Brzy ale bylo jasné, že to pro stálou dodávku elektřiny nebude stačit. František Křižík si proto vyhlédl starý mlýn v Podskalí a přeměnil ho na vodní elektrárnu. Ta dodávala proud do běžné elektrické sítě až do roku 1986. Její turbíny se znovu roztočily o osm let později, kdy se Křižíkova vodní elektrárna otevřela návštěvníkům jako muzeum. Díky Františku Křižíkovi tak Písek se svým veřejným osvětlením předstihl i hlavní město Prahu.

autor: Jan Herget
Spustit audio