Pstruzi v aspiku. Na sváteční tabuli se budou vyjímat

Vánoční menu je hlavně o smaženém kapru s bramborovým salátem. Někdo ale kapra nemá v oblibě nebo nechce či nemůže smažené. Nabízíme tedy recept na jinou úpravu ryby, která je velmi lahodná.

Ingredience
  • 2 pstruzi / á 300 g
  • 1/8 l bílého suchého vína
  • 1 citrón
  • 1 sáček instantní želatiny
  • 5 kuliček celého pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • sůl

Vodu smícháme s vínem, přidáme koření a vložíme do ní osolené a citrónovou šťávou pokapané pstruhy. Vody dáme jen tolik, aby byly ryby potopené. V tekutině je necháme 10–15 minut stát. Potom je uvaříme doměkka. Měkké vychladíme, stáhneme z nich opatrně kůži a potřeme je želatinou, připravenou podle návodu. Když želatina ztuhne, potřeme jí ryby ještě jednou. Takto upravené pstruhy urovnáme na mísu a obložíme čerstvou nebo nakládanou zeleninou. Podávat můžeme s majonézovými studenými omáčkami nebo i s bramborovým salátem.

Výborný aspik lze zakoupit už hotový, je lahodný a příprava velmi jednoduchá. Stačí ho jen rozehřát.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.