Půlmetrové rohlíky pečou už 100 let na Luční boudě v Krkonoších

Na největší české rohlíky si můžete udělat horskou túru na Luční boudu. Ve výšce přes 1400 metrů nad mořem je pečou už více než 100 let. Každý den jich vyrobí kolem 400, přičemž jsou až půl metru dlouhé. Podávají je k polévce nebo samotné. V pekárně se o ně starají dvě dámy Hana a Jana, které nám prozradili recept.

Půlmetrové domácí rohlíky

1kg hladké mouky
20g soli
50g droždí
50 ml slunečnicového oleje
½ litru horké mouky
olej na vymazání plechu
kmín a mák na posypání

Postup:

V míse smísíme nejdříve jen suché ingredience - hladkou mouku se solí a droždím. Přilijeme olej a nakonec zalijeme teplou vodou a vypracujeme těsto. Použít můžeme i domácího robota. Jak říkají pekařky – těsto by mělo být hladké, lehce pružit a na pohled jak „dětská prdelka“.

Těsto by mělo být hladké a pružit

Těsto si rozdělíme na kousky o váze cca 300g, ze kterých vytvarujeme placičky. Tyto následně srolujeme do tvaru rohlíku a dáme na plech, kde nám těsto dokyne. Ideální je nechat dokynout v teplé místnosti.

Takto připravené rohlíky postříkáme vodou, posypeme kmínem a mákem.

Pečeme v rozehřáté troubě na 220°C přibližně 14 minut.

Luční bouda

Luční bouda je nejstarší chatou na hřebenech Krkonoš. Už v roce 1625 tam stávalo hospodářské stavení při Slezské cestě, obchodní stezce z Čech do Slezska. Dokládá to i nalezený základní kámen s letopočtem 1623. V průběhu staletí Luční bouda několikrát vyhořela a byla vždy znovu obnovena a rozšířena. Postupně se stala významným hospodářským, obchodním a turistickým střediskem. Mezi známé majitele patří Rennerové. Zdrojem obživy byl chov dobytka, sklizeň sena z okolních luk, později i turistická návštěvnost daná blízkostí Sněžky. Dnes je zastávkou na cestě ze Sněžky do Pece nebo Špindlerova Mlýna.

Luční bouda