Říčanské likérce Dynybyl pomohl ke slávě plevel

Dnes sice patří mezi skoro zapomenuté značky, pamětníci ale dobře vědí, že když jste si za dob První republiky chtěli dát dobré pití, vybrali jste něco od Emila Dynybyla. Původně obchodní příručí se téměř zázračně vypracoval na jednoho z největších lihovarníků v zemi.

Kariéra Emila Dynybyla strmě stoupala od samého založení firmy v roce 1918 až do roku 1948, kdy mu komunisté pracně budovaný podnik znárodnili. A to byl také faktický konec slavné značky.

V devadesátých letech se sice říčanský lihovar po restituci na čas vrátil do rukou rodiny, ta ale na slavnou tradici navázat nedokázala, a kdysi legendární značku prodala Švédům. Současná pozice na trhu je podle Radovana Bezděka ze serveru alkohol.cz naprosto bezvýznamná: „Myslím, že to souvisí s tím, jak značka nemá téměř žádnou marketingovou podporu.“

Konec slavné likérky

Griotka, žitná a gin, to jsou tři produkty, co zbyly v portfoliu slavné značky, která v roce 2018 oslaví stoleté výročí. „V žádném případě nepochybuju o tom, že by se jednalo o nekvalitní pití,“ pokračuje Bezděk s tím, že kdyby se značce její majitel marketingově věnoval, má s ohledem na historii tržně zajímavý potenciál.

Současná pozice značky Dynybyl na trhu je podle Radovana Bezděka ze serveru alkohol.cz naprosto bezvýznamná

Co by s likérkou, a jejím zakladatelem Emilem Dynybylem bylo, kdyby nepřišel únor 1948, o tom můžeme jen spekulovat: „To víte, komunisti toho zničili hodně, i Baťu!“ Ani Dalibor Hofta nevzpomíná na znárodňování v dobrém. Stejně jako Dynybylovi i jeho rodina tehdy přišla o dřevozpracující podnik. Počtem lidí k sobě měly obě firmy blízko - zaměstnávaly kolem 40 pracovníků. Nejen proto byly rodiny v kontaktu.

Pálenka z plevele

„Vzpomínám, jak mě jednou vzal pan Dynybyl na půdu svého podniku, kde měl uskladněny plody jalovce,“ popisuje téměř 93 letý Hofta. Kromě borovičky, která se vyráběla z jalovce, byla populární také Dynybylova slivovice, vodka, Viňak nebo Key rum. Úspěch značky Dynybyl nesouvisel jen s ingrediencemi. Firma měla i propracovaný marketing a reklamu. Dynybyl byl prostě nesmírně šikovný člověk, za války například vykupoval od sedláků pýr, ze kterého pak pálil alkohol.

Dalibor Hofta

Jak tragické bylo znárodnění pro samotného Emila Dynybyla, dnes nikdo neví. Historikům totiž jeho pozdější osud není znám. Ví se jen to, že Dynybylovi potomci žijí v Kanadě, že v místech původního říčanského lihovaru dnes stojí nákupní středisko, a že o kdysi slavné značce ví jen hrstka zasvěcených.

autor: pek