Rozhledna Milíře u Rozvadova nabízí pohled na krajinu Českého a Slavkovského lesa i Bavorsko

22. listopad 2018
Česko – země neznámá

V západočeském pohraničí se dodnes dochovala krásná, člověkem příliš nenarušená příroda. Území za to vděčí takzvané železné oponě, která okolí hranic uzavřela na desítky let. Po roce 1989 se sem znovu vrátil život a v posledních letech i turistický ruch. A na krajinu Českého a Slavkovského lesa je teď možné se podívat i pěkně z výšky. Díky rozhledně Milíře.

Rozhledna u obce Milíře nedaleko Rozvadova na Tachovsku byla postavena v roce 2001 jako vysílač pro mobilní sítě. Tehdejší starosta Rozvadova přitom trval na tom, že její součástí bude i vyhlídková plošina pro veřejnost. A byl to skvělý nápad. Výhled z výšky 25 metrů nad zemí je opravdu překrásný. 

Samotnou rozhlednu tvoří železná příhradová čtyřhranná stavba se schodištěm umístěným uvnitř konstrukce. Celkem jsou tu umístěna tři patra. Jedno jako vyhlídka pro turisty, dvě patra slouží pro technologické zázemí antén mobilních operátorů. Na rozhlednu vede celkem 126 schodů.

Věž vyrostla na kopci zvaném Tomáška ve výšce 580 metrů nad mořem. Obec Milíře leží čtyři kilometry od obce Rozvadov, která se podílela na vzniku vyhlídky. Rozhledna je dobře přístupná jak z Rozvadova autem, tak po modré turistické značce z nedaleké Přimdy. Nejbližší železniční stanice se nachází v Třemešném pod Přimdou na trati Domažlice – Tachov.

Na obzoru nejstarší kamenný hrad u nás

Z vyhlídky je vidět území Chráněné krajinné oblasti Český les a Slavkovský les a také kopec Zvon. Samostatnou kapitolou je zřícenina hradu Přimda, jejíž silueta se za dobré viditelnosti krásně vyjímá na obzoru. Jde o vůbec nejstarší dochovanou památku kamenného hradu na našem území.

Hrad strážil takzvanou zlatou stezku už v dobách Karla IV. Stezka vedla do Bavor a dnes její trasu kopíruje dálnice D5. Časy zlaté stezky jsou pryč, ale stejně tak naštěstí i doba železné opony. Dnes odtud můžete nerušeně nakukovat i do sousedního Bavorska.

To by ještě před nějakými třiceti lety bylo něco absolutně nemyslitelného. Rozhledna je součástí Vyhlídkové naučné stezky, která provází ve třinácti zastaveních po zajímavostech zdejší oblasti.

autor: Pavel Halla
Spustit audio