Rozhlédněte se z nejvyššího vrcholu Českého lesa. Na Čerchově stojí kamenná Kurzova rozhledna

30. srpen 2020

V Plzeňském kraji, až téměř na hranicích s Německem, se nachází vrch Čerchov. Nejvyšší hora Českého lesa. Na jejím vrcholu ve výšce 1 042 metrů nad mořem stojí kamenná Kurzova věž. Tato rozhledna byla postavena roku 1905 na počest doktora Viléma Kurze, českého politika, spisovatele a jednoho ze zakládajících členů Klubu českých turistů. Kamenná stavba nahradila předchozí dřevěnou rozhlednu z roku 1894.

Po druhé světové válce sloužil vrchol Čerchova vojenským účelům. V té době tam vyrostlo množství vojenských objektů. Ty si po skončení války v dezolátním stavu převzali domažličtí turisté. Po únorovém převratu v roce 1948 byl Čerchov zabrán pro potřeby SNB a později armády. Sloužil jako stanoviště odposlechu armád na území západního Německa. Celý areál byl i s rozhlednou oplocen a střežen psy. Českým turistům byl majetek reálně navrácen až v roce 1999. To, co zbylo z vojenských budov, zůstalo na místě dodnes. V brzké době by ale mělo dojít na jejich demolici.

Dnes už můžete na nejvyšší bod Českého lesa bez obav vystoupat. Pokud se k rozhledně na Čerchově vydáte, musíte počítat se stoupáním do kopce. Záleží ovšem na tom, odkud k vrcholu zamíříte. Z Capartic se můžete vydat buď asfaltovou a betonovou cestou dlouhou přibližně 4,5 kilometru nebo Hanovou cestou vedoucí z České Kubice. Další možností je kratší, ale zato strmá cesta z Pece. Anebo na Čerchov můžete zamířit z německé strany. Ať už si vyberete jakoukoli trasu, odměna bude stát za to. Výhled z rozhledny je opravdu nádherný.

Kurzova rozhledna v zimě

Turisté by při obdivování krajiny měli dodržovat jistá pravidla, nenechávat po sobě nepořádek a také chodit jen po vyznačených cestách. To je přání Petra Matějky z Klubu českých turistů v Domažlicích a také Jana Bendy z Domažlických městských lesů. Podle jejich názoru tak lidé mohou nejlépe vyjádřit úctu a snahu o zachování odkazu našich předků pro další generace.

Spustit audio