Sběratelská vášeň proměnila textilní továrnu v Kuksu ve Veteran muzeum. Je plné překvapení a příběhů

2. září 2021

Do Kuksu na Trutnovsku v Královéhradeckém kraji se nemusíte vydat jen za barokní stavbou hospitálu nebo malebnou lidovou architekturou. Můžete zamířit za vůní benzínu a oleje, za lesklými chromovanými díly a naleštěnými kapotami. A za příběhy z dob našich pradědů. Do kukského rodinného muzea veteránů, kde uvidíte historická auta, motorky a kola, ale také předměty, které z našeho života už odvál čas.

V secesní budově bývalé textilní Jeschkeho továrny v malebné obci Kuks pokračuje sběratelský příběh rodiny Erlebachových. Začal v 60. letech minulého století a před čtyřmi lety vyvrcholil vznikem Veteran muzea Kuks, s podtitulem Oldtimer museum.

Vystaveni jsou v něm auto, moto a cykloveteráni, fotoaparáty, šicí stroje, trofeje závodních jezdců, součásti výstroje, ale třeba i historický větroň. Když vstoupíte do Veteran muzea v Kuksu, ocitnete se v časech našich předků, kterým do života vstoupil motorismus, ale také první šicí stroje nebo fotoaparáty.

Vzniku rodinného veteránského muzea předcházelo od roku 1966 domácí sběratelství Dušana a Dáši Erlebachových, rodičů dnešního hlavního provozovatele muzea Dušana Erlebacha mladšího. Strojů, příslušenství a dalších předmětů přibývalo a nadšení se před nedávnem přetavilo do podoby obří rodinné „garáže“ v části bývalé textilky, kterou rodina koupila.

Průhled rodinnou expozicí Erlebachových ve Veteran museu

Zachráněné příběhy v muzeu v Kuksu

Hned v úvodu návštěvníky zaujme jak deskový fotoaparát z roku 1925, který sloužil Dušanovu dědečkovi ve fotoateliéru ve Dvoře Králové nad Labem, tak i sousední kompletně zrenovované kupé Mercedes-Benz 250 CE, vybavené 150koňovým 2,5 litrovým řadovým šestiválcem.

Dále tu na milovníky motorismu čekají motocykly včetně závodních modelů postavených na základech Čezety nebo Jawy (mj. Jawa 175 Villiers), jednostopé vozidlo značky VAB nebo Honda CBX z roku 1978. Aktuálně nejstarší je renovovaný motocykl Pragovka 500 BD z roku 1930. Nepřehlédnutelný je Opel GT z roku 1970, Porsche 924 i lidové třímístné Aero z roku 1934. K němu vám průvodci dají k lepšímu příběh k VIP posezení pro tchýni, který se vztahuje k výklopnému sedátku v kufru.

Dominantami  Veteran musea je větroň Orlík a Opel GT z roku 1970

V muzeu zaujme i dětské autíčko z jilemnické dílny se světly, klaksonem i spalovacím motorem, které ve 30. letech minulého století dokonce dostalo registrační značku a mohlo na silnice. Vyvinulo maximální rychlost 6 km/h.

Návštěvnický nadhled z galerie muzea

Rozhlédnout se po obří rodinné „garáži“ lépe a přehledněji, to je smyslem novinky roku 2021, kdy si návštěvníci mohli poprvé vyzkoušet nadhled z pódia (galerie). Rodina Erlebachových plánuje i další postupné doplnění inventáře Veteran muzea. V depozitu na renovaci čeká mimo jiné Ford model T z roku 1924 nebo Z 18 z roku 1926.

Veteran muzeum Kuks najdete hned vedle Labe na Labské stezce. Přímo za okny bývalé textilní haly, která je dnes velkolepou rodinnou „garáží“ s benzínem a naftou vonící expozicí, uvidíte legendární dominantu barokního hospitálu.

Spustit audio