Sbírka obrazů malíře a ilustrátora Zdeňka Buriana na přerovském zámku připomíná výročí jeho narození

31. říjen 2020

Na zámku v Přerově je instalována nejucelenější ukázka děl známého malíře a ilustrátora Zdeňka Buriana. Tamní muzeum tak letos připomíná 115. výročí narození známého výtvarníka, který je autorem školních pomůcek. Pamatují je celé generace školáků, které se skrze ně učily vnímat minulost dávných krajin, lidí i zvířat. Mezi nejatraktivnější a nejvzácnější exponáty patří originály lidských typů. Z původních sedmi obrazů se totiž dochovaly pouze tři.

Zdeněk Burian se narodil před 115 lety v Kopřivnici. Proslavil se jako malíř a ilustrátor dobrodružných knih. Jeho malby známe třeba z knížek Karla Maye, Julese Verna nebo Eduarda Štorcha. Mezinárodní uznání výtvarník získal díky rekonstrukcím podob vyhynulých zvířat a rostlin, na kterých spolupracoval s předními odborníky. Do paměti hned několika generací se pak vryl díky nástěnným školním obrazům, které provázely výuku dějepisu a zeměpisu.

Přerovské Muzeum Jana Ámose Komenského se neujalo pořádání výstavy náhodou, instituce se totiž orientuje právě na oblast školství. V jeho depozitářích jsou tak ukryty nejen nejznámější nástěnné obrazy k výuce, ale i mnohem vzácnější exponáty. Patří mezi ně tři originální olejomalby lidských typů z časů první republiky. Ukazují americké, africké a asijské obyvatelstvo.

Ukázky knih, učebnic a časopisů

Původně byly určeny pro Stanislava Nikolaua a jeho zeměpisný časopis Širým světem. V cyklu nazvaném Země a lidé vzniklo na 40 olejomaleb krajin z různých koutů světa a sedm obrazů zachycujících vždy čtyři portréty mužů a žen rozličných národů a ras. Nikolau z nich pro potřeby škol a výuku zeměpisu později sestavil soubor, do kterého si vybral i čtveřici děl Zdeňka Buriana. Tři z nich se pak v 90. letech minulého století složitou cestou dostaly do sbírek přerovského muzea.

Vznik nejznámějších školních obrazů Zdeňka Buriana, namalovaných pro potřeby výuky, spadá do 50. let 20. století. K nejznámějším patří cyklus Vývoj člověka, Země a vesmíru. Mezi desítku nejrozšířenějších, které se nacházely snad v každém kabinetu, patřili třeba mamut, brontosaurus, typy člověka a jeho sídlišť, pralesy a další.

autor: Jana Zemková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.