Sedmnáctikilová žehlička i starodávné pračky. To jsou exponáty bečovského muzea žehlení a praní

30. duben 2019
Česko – země neznámá

Bečov nad Teplou je jedním z nejoblíbenějších turistických cílů v Karlovarském kraji. Největším lákadlem je místní zámek, v němž je uložena druhá nejvýznamnější česká šperkařská památka – relikviář svatého Maura. Zámek se všemi svými krásami ale rozhodně není jediné místo, které stojí v Bečově za návštěvu. Na náměstí se v historické budově bývalého soudu nachází Rodinné muzeum žehlení a praní.

V expozici najdete přes 700 exponátů - od žehliček, přes valchy, prací prostředky až po historické pračky. Těžko dnes uvěřit, že nápad na otevření muzea dostala jeho majitelka Jiřina Siváková v době, kdy vlastnila pouze pět žehliček. Dnes jich má několik set kusů. Její sbírka zahrnuje žehličky plynové, lihové i elektrické. Ty nejstarší žehlily za pomoci horkého písku. Asi nejkurióznějším exponátem je sedmnáctikilová žehlička pocházející z Egypta.

Další vzácností je plynový ohřívač na dvě žehličky z první poloviny 20. století, který se do muzea dostal ve velice špatném stavu. Majitelka ho ale díky svým restaurátorským dovednostem dokázala vrátit do původní podoby.

Sama však za největší unikát své sbírky považuje mýdlo od firmy Katherine Gray z New Yorku. To bylo totiž na zakázku ručně vyrobeno pro dceru našeho prvního prezidenta Alici Masarykovou. Jeho původní majitelka si o paní Sivákové a jejím muzeu přečetla článek v novinách a vzácné mýdlo se jí rozhodla darovat.

Rodinné muzeum žehlení a praní v Bečově nad Teplou můžete navštívit denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin. Paní Siváková umí o všech vystavených exponátech poutavě vyprávět. Sama ale žehlení ráda nemá. Co může, to raději skládá.

Spustit audio