Sekačky a křovinořezy ukládáme k zimnímu spánku. Na co nezapomenout?

26. listopad 2022

Ještě možná naposledy posečete trávník a sekačkou seberete spadané listí, křovinořezem zlikvidujete nálety, motorovou pilou pokrátíte poslední metry dřeva na zimu a začnete tyto zahadní pomocníky ukládat k zimnímu spánku.

Zimní období je doba, kdy servisy zahradní techniky nejsou přetížené tak jako v sezóně, a tak je na opravy dost času. I ceny jsou příznivější, včetně náhradních dílů. A to se vyplatí!

„Nejdříve zkontrolujeme sekačku, jestli je v pořádku. Pokud vibruje, možná její nůž narazil do kamene nebo starého pařezu. V tomto případě je nutná návštěva servisu, naostření a vyvážení nože. Pokud vibrace nezmizí, může být poškozená hřídel od motoru. U některých typů jde srovnat,“ radí Michal Zbráš, servisní technik a prodejce zahradní techniky v Plzni na Roudné.

Důležité je nenechávat v zahradních pomocnících přes zimu nejpoužívanější benzin Natural 95. Biosložka v něm obsažená dokáže poškodit membrány v karburátorech, hadičky a  celou palivovou soustavu od nádrže (maz na stěnách) až po korozi spalovacího prostoru motoru.

Ještě než benzin vyjedete nebo odsajete, nechte sekačku prohřát a vyměňte olej. V oleji jsou směsi z nespáleného paliva a může zde také docházet ke korozi. Zkontrolujte filtr vzduchu – jednorázový papírový podle znečištění vyměňte za nový, molitanový profoukněte a vyperte ve vodě se saponátem. Měl by být suchý, než ho dáte do sekačky.

Sekačku omyjte vodou se saponátem. Tam, kde ulpěla tráva pomůže kartáč a hadr. Nechte oschnout, případně opravte vady poškozeného laku. Nezapomeňte dotáhnout všechny šrouby, které drží motor a také karburátor. Uvolněný šroub u něj dokáže zničit závit v motoru.

motorová pila

Křovinořezy a motorové pily

To samé platí u křovinořezů a vyžínačů.  Kontrolujeme řezné nástroje. Můžeme je hned nechat naostřit a vyvážit. U řetězových motorových pil také musíme vyjet nebo odsát palivo a vyčistit filtry. Před tímto úkonem je  důležitá  olejová  nádržka  na mazání řezné lišty a řetězu.

Pokud používáte tzv. bioolej, buď  ho při řezání spotřebujte,nebo odsajte. Pak ho nahraďte vhodným minerálním a pilu pořádně projeďte, aby se minerální olej dostal všude. Pokud v pile necháte bioolej (většinou je na bázi  řepky), v době její nečinnosti zmedovatí a zhrudkovatí. Může ucpat olejové čerpadlo. Ne vždy se ho potom podaří zprovoznit. Navíc při zprovoznění může dojít k poškození řezací části, přetržení řetězu a je to nebezpečné pro obsluhu.

„Lišta u řetězové pily vydrží zhruba 3–4 řetězy. Pokud už používáte čtvrtý nebo pátý, lištu zkontroluje. Jestli nemá výtluky, vyjeté  drážky, je v pořádku rotopka a volně se točí. Ostré hrany začistěte pilníkem, aby nedošlo k poškození řetězu a jeho možnému přetržení. Případně dejte novou,“ radí odborník.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio