Skalní věže, vyhlídky i skalní město na úbočí Ralska. To jsou úchvatné Vranovské skály

4. červenec 2021

Mezi nejvýznamnější vrcholy Českolipska na severu Čech patří Ralsko. Nepřehlédnutelná dominanta je zajímavá nejen zříceninou hradu na vrcholu, ale také skalami na úbočí. Na jižním úbočí Ralska se nacházejí Vranovské skály. V nich si příroda v pískovcích pohrála a vytvořila solitérní skalní věže i skalní město a také vyhlídku, na které kdysi stával dřevěný kruhový altán.

Výchozím bodem pro cestu do Vranovských skal může být obec Vranov nedaleko Mimoně. Už tam se za poloroubeným stavením nachází zajímavá skalní věž zvaná Džbán. I na ní je patrné, že Vranovské skály tvoří různobarevný vrstvený pískovec, ve kterém jsou zkamenělé pozůstatky druhohorního života.

Cestou na oblíbenou Juliinu vyhlídku budete míjet skály, kde byla poměrně nedávno objevena zřícenina, tedy spíš poslední pozůstatky po ní. Odborníci se dosud neshodli, zda to byl středověký hrádek či jen vojenské opevnění. Oko laika pozná maximálně zbytky po hradním příkopu, takže o nic nepřijdete, pokud se vám tam nebude chtít šplhat.

Za námahu ale stojí třeba skalní hřib nedaleko Juliiny vyhlídky. Jde o zbytek vrstvy, která odolala erozi a kde jsou patrné stopy druhohorních ráčků. Na nedaleké vyhlídce zaujme kruhový skalní útvar. „Ten nechal vybudovat hrabě František Hartig pro svoji manželku Julianu k jejím 36 narozeninám roku 1822. Byl tu takový altán, aby se hraběnka mohla rozhlížet po krajině i za nepříznivého počasí,“ vysvětluje geoprůvodce Petr Mužák. A výhled na Českou křídovou pánev je dodnes obdivuhodný.

Další skalní útvary Vranovských skal, které se nacházejí až na samém úpatí Ralska, tvoří sice menší, ale zato velmi členité skalní město. Do něj je možné vstoupit skalní brankou, tedy průchodem přímo pískovcovou skálou do geologické druhohorní minulosti. Ve skalním městě se nacházejí skalní okna, převisy, věže, skály mají vrstvy různých barev a hrubostí, ze kterých se dá číst, co se ve skalách zhruba před devadesáti miliony lety dělo. Celé Vranovské skály jsou unikátní také borový porostem. V roce 1991 byly vyhlášeny přírodní památkou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.