Skleník Fata Morgana v Praze je rájem pro obdivovatele rostlin roztodivných tvarů, barev a vůní

27. červen 2020

Navštívit australskou buš a ostrov Madagaskar, procházet se jižním Mexikem, vyšlápnout si do hor. A všude přitom obdivovat různobarevné rostliny roztodivných tvarů. Pokud jste skromní a stačí vám vidět jen kousek z výše jmenovaného, můžete zamířit do pražské botanické zahrady a tamního skleníku Fata Morgana, který je otevřený po celý rok.

Tropický skleník Fata Morgana najdete na prosluněném jižním svahu trojské stráně v Praze. Moderní stavba s neobvyklým esovitým půdorysem je součástí botanické zahrady. Otevřen byl v roce 2004. Zadní stěnu skleníku tvoří členitý povrch skály, do které je zapuštěn.

Interiér skleníku o rozloze asi 1 750 metrů čtverečních je rozdělen do tří částí. S rozdílnými teplotami a vlhkostí vzduchu. Seznámíte se v nich s rostlinstvem tropického a částečně i subtropického klimatického pásma. A pokud zrovna teď sníte o exotice, ale nemáte možnost cestovat tisíce kilometrů, přijďte na procházku právě do Troji.

Horská část skleníku Fata Morgana

Rostliny jsou uspořádány tak, aby působily přirozeně, jako ve své domovině. Na rozdíl od jiných skleníků se tu setkáte s mnoha druhy rostlin, které jsou v příslušných oblastech běžné a zahradnicky zdánlivě málo významné. Kolekce těchto druhů ale představuje velice cenný studijní materiál.

Nejprve vás uvítá suchá australská buš a ukázka vzácné flóry z ostrova Madagaskar. Pak se seznámíte s vegetací jižního Mexika a několika oblastí Afriky.

Prostřední část skleníku představuje nížinný deštný les vlhkých tropů. Se sukulentní částí je spojen podzemní štolou raženou ve skále, na jejímž konci nahlédnete do dvou velkých sladkovodních akvárií obydlených tropickými rybami a jinými živočichy.

Ve skleníku můžete obdivovat různobarevné rostliny roztodivných tvarů

Největší část tropického lesa je tvořena rostlinným společenstvem Jižní Ameriky a vybraných středoamerických lokalit. Další části jsou vyhrazeny flóře Austrálie a Oceánie, Afriky a Madagaskaru, Vietnamu, Sundských ostrovů a Filipín.

Zastavit se můžete i na vyhlídkové terase a za zvuku blízkého vodopádu vstřebávat atmosféru pralesa. Poslední, chlazená část skleníku přibližuje drsné prostředí vysokých hor.

Výlet tropickou přírodou je snem, který si ve skleníku Fata Morgana můžete splnit celoročně. Všechny přístupy a cesty ve skleníku jsou bezbariérové. K dispozici je šatna, občerstvení, průvodci. O akcích ve skleníku a celé botanické zahradě (noční provázení skleníkem, „výstava“ tropických motýlů, vstup do venkovních expozic v zimním období zdarma apod.), otevírací době a vstupném se dočtete na www.botanicka.cz.

Spustit audio