Skupinka nadšenců se snaží zachránit chátrající historickou kapličku na Brantlově dvoře nad Vimperkem

6. prosinec 2018
Česko – země neznámá

Jméno Brantlhof může znamenat buď Brantlův dvůr, nebo také vyhořelý dvůr. Kdysi tam nad jihočeským Vimperkem zvonil zvon a samotný Brantlhof posloužil jako jakási Noemova archa při záchraně lidí před velkým požárem Vimperka v roce 1904. Několik desítek let tam pak chátrala kaplička, která jako jediná z někdejšího Brantlova dvoru zůstala. Letošní rok pro ni ale přinesl zásadní změnu. Našli se totiž lidé, kteří se ji rozhodli zachránit.

Cesta na Brantlův dvůr nad Vimperkem je klikatá, složitá a hrbolatá. Podobný byl osud zdejších původních obyvatel i malé kapličky, která tu po nich zbyla. Díky místním nadšencům ze sdružení Vimpersko ji ale čekají lepší časy.

Zda se kaplička využívala i na mše, dnes není jisté. „Nenašli jsme žádnou zprávu o vysvěcení kapličky, ale pan farář tvrdí, že na statcích okolo Vimperka byly soukromé kaple, které sice nebyly vysvěcené, ale jako kaple se používaly,“ říká Vladimíra Fridrichová Kunešová.

Ta přišla do spolku Vimpersko s tím, že by bylo dobré kapličku opravit. „Jeden čas byl v zastupitelstvu návrh, že by se kaplička mohla strhnout a místo ní vybudovat něco menšího. To zastupitelé neschválili a někteří podali návrh na její opravu. Nicméně v nejbližší době není v rozpočtu města žádná položka, která by tomu odpovídala, a vypadalo to, že kaplička je víceméně na spadnutí. Tak jsme si řekli, že je třeba jednat rychle, a ujali jsme se jí,“ dodává Věra Vávra.

Brantlův dvůr patřil v minulosti k mnoha šumavským dvorům mezi lesy, loukami a poli. Byl samostatným světem, odděleným od větších vesnic a měst. Kaplička i pozemek dnes patří městu Vimperku. Spolek Vimpersko si od něj objekt pronajal a až bude vydáno stavební povolení, pustí se do oprav.

Památka zřejmě vznikla z nějakého menšího stavení začátkem 19. století. „Pravděpodobně původně neměla žádnou zvonici a pak se přistavěla předsíň tak, aby nahoru mohla být vztyčena maličká dřevěná zvonice, kterou plánujeme oplechovat. Pravděpodobně šlo o to, aby Brantlův dvůr měl nějaký signální systém, kterým by se lidé mohli navzájem varovat a svolávat,“ ukazuje Věra Vávra.

Věří, že spolek peníze na opravu sežene. „Máme vymyšleno několik způsobů. Jednak se chceme opřít o lidi, kteří budou ochotní přispět do veřejné sbírky, ale také budeme žádat o granty a oslovovat firmy z Vimperka a okolí. Projektant náklady vyčíslil na 1,2 milionu korun,“ dodává.

Nadšenci z Vimperka by také byli rádi, kdyby se ke kapličce v lokalitě Brantlův dvůr podařilo vytvořit vycházkový okruh. „Mohl by se z ní stát cíl výletů. A kromě toho také víme, že v místní katolické komunitě jsou zájemci, kteří by tu jednou za čas rádi absolvovali mši. Úplný sen je, že tady jednou bude i zvon a budou se tu třeba konat svatby a slavit důležité události,“ uzavírá Věra Vávra.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.