Slatina, voda a plyn léčí ve Františkových Lázních už po staletí. Založil je císař František I.

24. srpen 2020

Františkovy Lázně se nacházejí na Chebsku v Karlovarském kraji. V roce 1793 je založil rakouský císař František I. Lázně po něm pojmenované se navíc pyšní tím, že jde o vůbec první slatinné lázně na světě. Proslavily se především léčbou neplodnosti. Úspěšně se v nich ale léčí i nemoci srdce, pohybového a nervového ústrojí a také třeba vyčerpaný organismus.

„Františkovy Lázně jsou typické menší lázeňské město. Máme tady tři přírodní léčivé zdroje: plyn, slatinu a vodu,“ říká generální ředitel Lázní Františkovy Lázně Josef Ciglanský. Františkovy Lázně jsou nejmenšími ze slavného západočeského lázeňského trojúhelníku. Mají přibližně pět tisíc stálých obyvatel. Za vyhlášenou lázeňskou léčbou sem ale přijíždějí další tisíce návštěvníků ročně.

Budova Císařských lázní

Místem, kde se aplikuje tradiční lázeňská léčba, je budova Císařských lázní. Nabízejí se tu všechny možné lázeňské procedury, vyhlášené jsou ale především slatinné koupele a zábaly. Slatina je jedinečný přírodní léčivý zdroj, který se těží v blízkosti města. Společnost Lázně Františkovy Lázně se zároveň stará o jeho úpravu a distribuci i do ostatních balneoprovozů.

Císařské lázně

Františkolázeňská sirno-železitá slatina je specifická svojí tepelnou kapacitou a vodivostí. Díky těmto vlastnostem tělo velmi šetrně ohřívá. To přináší blahodárný vliv obzvlášť na kosterní svalstvo a hladkou svalovinu. Uvolňují se například křeče v žaludečních stěnách a léčí se i různé gynekologické potíže.

Slatinná koupel

Zajímavostí je, že z místa těžby se slatina dopravuje k dalšímu zpracování pomocí úzkokolejné železniční dráhy. Do místa uskladnění jí dováží historická vlaková souprava, kterou rády obdivují nejen děti.

Park ve Františkových Lázních
Spustit audio

Partneři

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.