Sobota: Čím pro vás byl tatínek

16. červen 2018

Jaký byl /je/ ten váš? Jak jste ho vnímali? Co vás táta naučil, co Vám dal do života? Byl to respektovaný člověk, hlava rodiny? Byl to i kamarád? Vzpomínáte na svého tatínka s láskou, nebo jinak?

Den otců je svátek na počest otců, oslavující otcovství, vztah otce k dítěti a roli otců ve společnosti. V mnoha zemích včetně naší republiky se slaví třetí neděli v červnu, v některých státech se ale tradičně váže ke svátku svatého Josefa 19. března nebo ještě k různým jiným datům.

První akcí podporující Den otců je Tátafest pořádaný v mnoha městech naší republiky od roku 2007 Ligou otevřených mužů spolu s různými rodinnými a komunitními centry za podpory Unie center pro rodinu a komunitu.

Často si povídáme v Noční lince o maminkách, také na ně s láskou vzpomínáte a tak co kdybychom dnešní vzpomínky věnovali otcům, tátům, tatínkům. Jak jste toho Vašeho oslovovali a co pro Vás znamenal?

Připomínáme si i Den otců-i oni mají svůj svátek a tak máte příležitost na toho Vašeho zavzpomínat a říci nám, jaký byl. Možná nás i novopečení tatínkové poslouchají a tak nám mohou i oni říct, jak vnímají své místo v rodině.

Například já můžu o tátovi hovořit jen v dobrém – naučil mě postavit se k životu, poznávat přírodu, zažili jsme společné houbaření i chytání ryb. Ještě dnes společně jezdíme na výlety, nebo mě doprovází při moderování akcí. Zkrátka podporuje mě ve všem a pomáhá mi. Jaký je/ byl/ ten váš?

autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.