Sobota: Národní symboly a vlastenectví

27. září 2014

Jste hrdí na to, že jste Češi? Kdy jste naposledy pocítili národní hrdost nebo třeba jen pouhou radost z toho, že sem, do zemí Koruny české, patříte? Bylo to při procházce českou krajinou, když jste se holedbali pověstnou českou šikovností nebo v souvislosti s úspěchy našich sportovců?

Co pro vás znamenají české národní symboly? Co prožíváte při poslechu národní hymny? A uměli byste ji bez nápovědy zazpívat? Jak na vás působí odkaz českých panovníků? Co české korunovační klenoty? Měli jste někdy příležitost je vidět na vlastní oči?

Oficiálními národními symboly jsou předměty určené ústavou, které vycházejí z tradic státu a stát reprezentují. Jsou to: velký státní znak, malý státní znak, státní barvy, státní vlajka, prezidentská standarta, státní pečeť, státní hymna.

V historickém smyslu pak národním symbolem byly české korunovační klenoty, především Svatováclavská koruna. Slovní spojení Koruna česká je pak označení pro historické země v držení českých králů, právně ji ustanovil Karel IV. a představovala nadosobní princip české státnosti, stojící nad panovníkem i nad zemskou obcí.

Viditelným symbolem tohoto principu byla právě česká, tzv. Svatováclavská koruna. Nebyla osobním majetkem krále, ale patřila celé zemi prostřednictvím jejího hlavního patrona, svatého Václava, jehož svátek si připomeneme zítra.


autor: David Hamr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.