Sobota: Vyhazujete potraviny?

2. duben 2016

Jak hospodaříte s jídlem? Vyhodíte prošlé jídlo nebo ho sníte, i když už má trvanlivost dávno za zenitem? Vykrajujete nahnilá jablka, nebo je raději vyhodíte celá? Máte doma džemy ještě z osmdesátých let nebo takové "poklady" průběžně házíte do koše? Nakupujete si do zásoby, máte plnou špajzku i mrazák? Nebo si každý den chodíte pro to, co rovnou sníte? Víte, že do kontejnerů se dnes pro jídlo noří i ti, kteří by si ho normálně mohli koupit? Zkoušeli jste vy sami dumpster diving? Co si o tom myslíte?

21. století přineslo lepší životní úroveň mnoha Čechům. Nemusíme stát frontu na banány, k dostání je exotické ovoce z druhé strany zeměkoule a kolikrát člověk neví, jakou housku si z těch několika druhů vybrat. Jenže ruku na srdce, kolikrát to ani doma nestihneme všechno ujíst a jídlo vyhazujeme. Určitě častěji, než tomu bylo před třiceti, čtyřiceti lety.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.