Sochařský park pod širým nebem v Hořicích u nás nemá obdoby. Snoubí se v něm umění s přírodou

2. květen 2023

Podkrkonošské město Hořice je spojené s pískovcem nejen v místních ulicích a v Galerii plastik, ale i přímo v přírodě na svazích vyvýšeniny Gothard. Sochařský park svatého Gotharda tu byl založen v roce 1966, kdy také začala tradice zdejších mezinárodních sochařských sympozií.

Pojmenování Gothard dostal vrch od německy hovořících řeholníků strahovského kláštera, kteří jej spolu s částí tehdejších Hořic a několika okolními vesnicemi získali od pražského biskupa.

Sochy rozmístěné pod širým nebem na svazích vrchu Gothard tvoří dnes jedinečný přírodní sochařský areál, ve kterém se nachází víc než stovka pískovcových plastik. Představují soudobou tvorbu umělců z Evropy, Asie a Ameriky, kteří se zúčastnili zdejších tradičních mezinárodních sochařských symposií.

Těžba pískovce i prestižní odborná škola

Za vznikem této tradice stojí i místní okolnosti. V okolí Hořic se v šedesáti lomech těžil pískovec. A v roce 1884 byla ve městě založena c.k. odborná škola kamenosochařská, tehdy jediná ve střední Evropě, která si postupně získala mezinárodní prestiž.

Absolvent hořické sochařsko-kamenické školy a tehdejší pražský sochař Vladimír Preclík přišel pod vlivem sochařského symposia ve slovinském městečku Kostanjevica spolu s několika dalšími umělci a přáteli s nápadem pořádat podobná symposia i u nás, a to právě v Hořicích. První se konalo v roce 1966 a v prvních čtyřech letech byly na svah vrchu Gothard umístěny sochy v krajinné kompozici podle projektu architekta Josefa Wagnera.

Setkání sochařů pak na dalších dvacet let přerušila normalizace. Po roce 1989 se ale podařilo na tradici navázat a na svahy nad Hořicemi přibyla podle nového plánu architekta Jana Kerela další sochařská díla ze sympozií.

Sochy na Gothardě už nebylo kam dát

V roce 2000 byla tradice sympozií založená Vladimírem Preclíkem a jeho kolegy oficiálně završena, ale respekt k sochařině vedl hořické zastupitele v roce 2002 k podpoře jejího pokračování. Vůdčí osobností se stal sochař Roman Richtermoc, poté Jan Pospíšil.

Nové skulptury se však už na svahy nad městem nevešly, proto byly další plastiky instalovány v parku U sv. Josefa nad údolím řeky Bystřice, který spojuje park U sv. Gotharda s lomem U sv. Josefa. Právě v této pískovcové přírodní scenérii umělci přes padesát let tvořili své práce pro sympozia.

Když už na vrch Gothard vystoupáte, zastavte se také ve slavné Galerii plastik v Hořicích, která stojí na jeho úbočí a byla založena v roce 1908. Kromě aktuálních výstav tam uvidíte stálou expozici českého sochařství z první poloviny 20. století.

Při prohlídce galerie soch pod širým nebem vás jistě zaujme i Riegrův obelisk, který byl na Gothardě odhalen v roce 1907. Sochařský park U sv. Gotharda je celoročně volně přístupný, parkovat můžete zdarma nahoře nad ním u fotbalové hřiště a stadionu. Pěšky se sem dostanete z hořického náměstí Jiřího z Poděbrad po červené turistické značce východním směrem. Výletní místo je dobře dostupné i na kole.

Spustit audio