Sochy z písku upozorňují na ohrožená zvířata. Na Pustevnách je můžete vidět po celé léto

28. červenec 2023

Devadesát tun písku, čtyři sochaři, šest pomocníků a hodiny pečlivé práce. Výsledek? Osm krásných soch zvířat z písku, které zdobí areál Pusteven v Beskydech. Za pozoruhodnou venkovní expozicí stojí dobročinná organizace Happy Forest, která pomáhá zvířatům.

Tři předešlé ročníky byly věnovány ohroženým druhům zvířat z českých lesů. Letos chtěli organizátoři změnu, a proto se návštěvníci tentokrát mohou těšit na exotická zvířata. Ta figurují na Červeném seznamu Mezinárodního svazu ochrany přírody.

„Ti, kteří zavítají na Pustevny, uvidí třímetrovou gorilu, pandu, lemury, tygra, slony, nosorožce, tučňáky a želvu,“ prozrazuje pracovnice Happy Forest Klára Kociánová. A proč nemá malý nosorožec roh? I to se návštěvníci PískoZOO na Pustevnách dozvědí. Součástí venkovní expozice je pokladnička na dobrovolné vstupné. Výtěžek poputuje organizacím, které působí na poli ochrany zvířat přímo v daných lokalitách, kde ohrožené druhy zvířat žijí.

Sochy z písku jsou umístěny nad chatami Libušínem a Maměnkou, což jsou stavby známého slovenského architekta Dušana Jurkoviče. Turisté ji mohou navštívit nejen o prázdninách. „Pokud bude počasí příznivé, sochy zbouráme až v průběhu října,“ vysvětluje Klára Kociánová.

Klára Kociánová se o sochy z písku stará

Součástí PískoZOO je i kvíz, který návštěvníci najdou v lese vedle soch. „Až půjdete skouknout sochy a vyluštíte tajenku, napište nám odpověď do zprávy na FB a každý týden po dobu prázdnin můžete vyhrát odměnu,“ láká Klára Kociánová.

Pustevny jsou velice atraktivní turistické místo samo o sobě. Na osadu nedaleko mytické hory Radhošť je možné vyjet lanovkou, přijít pěšky, v zimě na běžkách a v létě přijet na kole. Pustevny jsou nejoblíbenějším turistickým střediskem v Beskydech a socha slovanského pohanského boha Radegasta, na kterou narazíte cestou na Radhošť, je nejznámějším symbolem celého Moravskoslezského kraje.

Želva

Kromě PískoZOO můžete na Pustevnách navštívit i Stezku Valaška, která nabízí 660 metrů dlouhou procházku nad korunami stromů a překrásné výhledy do okolní beskydské krajiny.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.