Špagety s balkánskou omáčkou
Vhodný oběd nebo večeře těchto horkých dnů. S vychlazeným bílým vínem můžeme nabýt dojmu, že jsme třeba na jihu Evropy. Pěkná lehká hudba, dobří přátelé, výborné a rychlé jídlo, co víc si přát?
Suroviny:
500 g špaget
250 g mletého masa
1 menší cuketa
1 cibule
3 lžíce oleje
2 čerstvé papriky
2 velká masitá rajčata
1 kostka masoxu
3 stroužky česneku (podle chuti může být i více)
mletý pepř
čerstvý tymián (event. sušený)
sůl
Suroviny na posypání:
nastrouhaný tvrdý sýr
petrželka
Postup:
Podle návodu dáme vařit špagety a než se uvaří, připravíme omáčku. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a mleté maso na ni zprudka orestujeme. Přidáme očištěnou a na nudličky nakrájenou papriku a na kostičky nakrájenou oloupanou cuketu, zbavenou semínek. Přikryté poklicí dusíme 10 minut.
Potom ke směsi přidáme oloupaná, na plátky nebo na kostičky nakrájená rajčata a masox. Okořeníme lístky tymiánu, mletým pepřem, utřeným česnekem, promícháme a dusíme ještě asi 5 – 10 minut. Je-li třeba, podlijeme malým množstvím vody a dosolíme.
Hotovou omáčkou polijeme uvařené těstoviny, bohatě posypeme strouhaným sýrem a najemno nakrájenou petrželkou.
Poznámka: Lze připravit i vegetariánskou formu omáčky, jednoduše vynecháme maso. Přidáme-li pak do omáčky feferonky, můžeme ji také použít jako pikantní přílohu místo hořčice k masu či uzenině.
Celková doba přípravy cca 30 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.