Šťavnatá sekaná
Celý týden zněly ve vysílání Českého rozhlasu Brno recepty pro milovníky masa. Připravovali jsme vepřové, kuřecí i hovězí maso. Dnes to doplní recept na maso mleté.
Sekaná je známá v českých zemích už od středověku. Dříve se však jednalo o luxusní jídlo, které se připravovalo výhradně z kýty nebo svíčkové a maso se nemlelo, ale sekalo se nadrobno ručně. Všechno změnil až vynález mlýnku na maso. Dnes patří domácí sekaná oblíbeným pokrmům. Nebojte se k masu přidat i nějakou zeleninu nebo houby, dodají masu další chuť a šťavnatost.
Budete potřebovat:
- 800 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
- 1 ks cibule
- 150 g mraženého hrášku
- 2 mrkve
- 1 lžíce dijonské hořčice
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- 2 lžíce nasekané hladkolisté petržele
- dvě lžíce strouhanky
- 1 ks vejce
- bílek (na potření)
- olej
Postup:
- Cibuli nakrájejte najemno a mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Mleté maso dejte do mísy, přidejte cibuli, mrkev a hrášek. Pak přidejte vejce, strouhanku, petrželku, sůl a pepř. Směs důkladně propracujte.
- Vytvořte bochánek, kterým několikrát vší silou bouchnete o pracovní desku, abyste odstranili přebytečný vzduch, bochník sekané díky tomu nepopraská.
- Takto připravenou hmotu po částech napěchujte do olejem vymazané chlebíčkové formy – v ní se totiž sekaná snadno peče a drží tvar.
- Sekanou můžete ještě před pečením potřít bílkem. I tento trik pomůže udržet kůrku pěkně celistvou.
- Pokud chcete, aby byla sekaná ještě šťavnatější, můžete ji poklást plátky anglické slaniny.
- Formu se sekanou vložte do trouby předem vyhřáté na 180 °C a při této teplotě ji pečte asi hodinu.
Není dobré troubu během pečení zbytečně otevírat, protože se s každým otevřením dvířek sníží teplota. Nevyplatí se ani péct při vyšší teplotě, aby byla sekaná rychleji hotová, protože i to je důvod k prasknutí. Hotovou sekanou podávejte s bramborovou kaší. Vynikající a netradiční je servírovaná s topinkou, jogurtovým dipem a ajvarem.
Související
-
Kuřecí ve smetanové kari omáčce
Kuřecí maso obsadilo v oblíbenosti strávníků druhé místo. Na jídelníčku se objevuje často a někdy jako by docházela inspirace, jak ho co nejlépe zpracovat.
-
Specialita, na kterou Francouzi nedají dopustit. Zkuste si připravit rilletes
Na recepty z masa se zaměříme v Apetýtu celý tento týden. Originální zpracování nabídne hned dnešní recept. Vydáme se za ním do Francie.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.