Steak z veverky si zamiluje každý statný chlap i tygřice

Veverka není v žádném případě maso z roztomilého hlodavce. Jde o vrchní část pupku, kterou tvoří dva podlouhlé svaly spojené podélně blánou. Svým tvarem ale veverku opravdu připomíná. Jako maso na steaky zůstávala dlouho neobjevena, na býkovi nebo jalovici je ostatně veverky relativně málo.

Maso má výraznou chuť, protože do něj každý nádech a výdech zvířete pumpuje krev. Chuť může být podobná játrům. Veverka má dvě části spojené blanou, kterou při přípravě oddělíme. Steaky z ní děláme medium nebo medium rare, aby vynikla šťáva (krev). Pokud maso hodně propečeme (well done), bude už příliš tuhé.

Veverka potřebuje při přípravě vysokou teplotu, odmění se vám výtečnou chutí!

Letní masová škola Františka Kšány

Řezník František Kšána ml.

František Kšána pracoval 20 let se svým tatínkem. Před lety se osamostatnil a dnes šéfuje proslulému řeznictví Naše maso v Praze 1. Je nadšeným posluchačem Českého rozhlasu a už léta mu v hlavě zraje plán na velkou knihu o mase. Podle jeho slov by měl dobrý řezník umět se zákazníkem promluvit i poradit. Denně to dokazuje ve svém řeznictví, nově tak činí i na vlnách regionálních stanic Českého rozhlasu.

autor: František Kšána ml.