Stezka lovců mamutů v Boršicích vyvrací mýty o starší době kamenné. Potkáte na ní dřevěné sochy

26. září 2023

Pokud máte rádi procházky přírodou a nejlépe lesem a navíc se rádi něco zajímavého dozvíte, můžete se vydat na cestu do pravěku. Zavede vás tam naučná Stezka po stopách lovců mamutů v Boršicích na Uherskohradišťsku ve Zlínském kraji. Kilometr dlouhá trasa vznikla na místě autentických nálezů z doby paleolitického osídlení.

Bederní rouška a vzhled připomínající opici. Tak znázorňoval lovce mamutů malíř Zdeněk Burian. Dnes už víme, že by v takovém oblečení lidé tehdy umrzli, protože teploty se před dvaceti tisíci lety na našem území pohybovaly kolem nuly. Mýty týkající se odívání, gastronomie i obydlí vyvrací naučná Stezka po stopách lovců mamutů.

Na stezce je umístěno celkem jedenáct informačních tabulí, na kterých se dočtete o sofistikovaném a zdobeném oděvu lidí z pravěku, o tom, co naši předci jedli, nebo jak bydleli. Tabule inspirované archeologickými nálezy z místa ilustroval malíř Libor Balák.

Kromě naučných tabulí po cestě narazíte na dřevěný šamanský sloup, betonové otisky stop, nebo dřevěná zvířata, vyřezaná z namoženého topolu. Na stezce tak potkáte šelmy, sovu, srny, ale také lovce mamutů i s jejich kořistí. Dřevěná zvířata jsou navržená tak, aby si je děti mohly osahat, nebo po nich třeba i lézt.

V Boršicích a okolí jsou autentická pravěká naleziště

Boršice a blízké okolí jsou významným nalezištěm z těchto pravěkých dob. Poblíž stezky prý místní lidé dodnes objevují pazourky a jiné pravěké nálezy. Osada lovců mamutů se nacházela jen kousek nad naučnou stezkou, těsně nad tehdejším meandrem řeky Moravy. Nyní je v těchto místech vinohrad.

Dřevěné sochy zachycují i lov mamuta

Pokud sejdete na malý moment ze stezky a dostanete se nad ní, zažijete dech beroucí výhled na údolí mezi chřibským masivem a Bílými Karpaty. Nížina, kterou spatříte, byla jedinou lokalitou bez trvalého ledovce. Budete se nacházet na místě, kde před dvaceti tisíci lety sledovali lovci putující stáda mamutů a dalších zvířat. Boršice proto byly strategickým místem. Lovci mamutů zde měli několikrát v roce zaručený přísun masa.

Stezka lovců mamutů byla v Boršicích pro veřejnost otevřena v roce 2017. Vstupné na ni je zdarma a přístupná je po celý rok. Přesto ji doporučujeme navštívit za pěkného počasí, protože vede přírodním terénem.

autor: Petra Kopásková
Spustit audio