Středa: Předvánoční zvyky a tradice nám připomínají naše dětství

2. prosinec 2015

Jaké předvánoční zvyky a tradice dodržujete? Vzpomínáte na dětství? Čemu se v tomto čase věnujete, abyste vytvořili kouzlo domova? Co na Barborku a Mikuláše? Vkládáte v tomto čase do vázy větvičky třešní, nebo dodržujete jiný předvánoční zvyk?

Barborky jsou prastarý lidový adventní zvyk, kdy se na svátek svaté Barbory 4. prosince, 20 dnů před Štědrým dnem, uřežou větvičky třešní nebo višní, vloží se doma do vázy s vodou tak, aby do Vánoc doma v teple pěkně rozkvetly, což se s trochou péče a štěstí snadno povede.

Pěkně rozkvetlé barborky o Vánocích symbolizují nejen příchod nového světla v podobě Ježíše Krista, ale připomínají nám i zimní slunovrat, který v konečném důsledku způsobí zánik zimy a příchod dalšího voňavého a květy ozdobeného jara. Také to může znamenat, že se dívka, která barborku měla ve váze do roka a do dne vdá.

Důležité je nařezat větvičky šikmými řezy, vložit je do vázy naplněné vodou a postavit je do chladné místnosti. Podle druhu větvičky je asi 5 až 12 dní před kvetením přeneste do teplého obývacího pokoje. A pak už se můžete těšit na to, jak se budou jednotlivé kvítky postupně otevírat.

autor: kas
Spustit audio