Středa: Život s kočkou

8. duben 2015

Máte doma kočku? Je to pro vás domácí mazlíček, šampión se kterým se účastníte výstav a soutěží, nebo jen lovec myší? Chováte nějaké zajímavé kočičí plemeno? Jakou má vaše kočka povahu a čím pro vás je? Co se podle vás můžeme od koček naučit my lidé?

Své kočky měli už faraóni a když zemřeli, dokonce se s nimi nechali pohřbívat. Kočky už dávno nepatří jen mezi zvířata běhající po dvorku, ale mají čestné místo v domovech, svá domácí teritoria.

Každoročně se vyhlašuje i Miss kočka a chovatelé se svými čtyřnohými kamarády jezdí i na výstavy a různé kočičí soutěže.

Některé kočky jsou dokonce tak vycvičené, že poslouchají jako pejsek a chodí na vodítku na procházky, na nákupy.

Některé kočky se mohou začít chovat agresivně ke svému člověku a začít ho bez zjevné příčiny napadat. Vyskakují na něj do výšky, koušou ho a škrábou ostrými drápy. Kočka je velice inteligentní tvor a tímto chováním doslova volá o pomoc. Přestože ji její majitelé jistě velmi milují, může se stát, že kočka bývá po dlouhé hodiny sama doma a nepřekonatelně se nudí. Po příchodu páníčků domů proto reaguje takto neadekvátně.

Důležité je vytvořit kočce dostatek zábavy v době, kdy není nikdo doma. Pořiďte vaší kočce škrabadlo, nakupte hračky a různé tunely, vytvořte jí prolézačku z lepenkových krabic, ve kterých můžete schovat nejrůznější pamlsky. Fantazii se v tomto případě meze nekladou. Po příchodu domů se kočce intenzivně věnujte alespoň čtvrt hodiny. Po zabavení kočky by se její chování mělo výrazně upravit. Některé kočky si ale na život v bytě nezvyknou nikdy a proto pro ně bývá nejlepším řešením umístění k těm, kteří mají domek se zahradou.


autor: kas
Spustit audio