Stylově zařízený pokoj baronky Margarety Sedlnitzké nově obohatil prohlídkovou trasu zámku v Bílovci

9. srpen 2020

Na zámku v Bílovci v Moravskoslezském kraji připravili při příležitosti letošní jubilejní desáté zámecké sezóny novinku pro návštěvníky. Prohlídkovou trasu obohatili o pokoj baronky Margarety Sedlnitzké. Trojkřídlý dvoupatrový zámek vznikl přestavbou goticko-renesanční tvrze. V 18. století dostal barokní podobu, ale na konci 2. světové války vyhořel. Posledních pár let tak díky postupné rekonstrukci doslova vstává z popela a poodhaluje stále něco nového a objevného.

Baronka Margareta Sedlnitzká, rozená von Eichendorff, byla vnučkou slavného německého romantického básníka Josefa von Eichendorffa. Sama také tvořila a psala a na zámku v Bílovci ve 20. letech minulého století s oblibou pobývala.

Stále dokonalejší podobu dostává postupně i stávající zámecká instalace. Snahou je přiblížit ji co nejvíc původní podobě zámeckých pokojů z doby, než byl zámek v roce 1945 totálně vyrabován a následně vyhořel.

Prohlídkovou trasu zámku v Bílovci obohatil stylově zařízený pokoj baronky Margarety Sedlnitzké

Ve Velké jídelně zámku byla před nedávnem položena parketová podlaha a místnost byla osazena replikami původních dveří. Oko návštěvníků potěší i jedinečné exponáty v podobě porcelánu, broušeného skla a dobového prostírání. Do jídelny se také nedávno s velkou slávou vrátil obraz blahoslaveného Česlava, patrona rodu Sedlnitzkých.

Kromě zámeckých interiérů si mohou návštěvníci na zámku v Bílovci prohlédnout i několik expozic – mimo jiné historických kol a retro hraček. Nově vzniká expozice ve sklepení zámku, která bude věnována nejstarším dějinám tohoto šlechtického sídla. Mimo jiné představí i zajímavé artefakty nalezené při zdejších archeologických výzkumech.

Spustit audio